Stichting AAP opent nieuw opvangcentrum Primadomus in Spanje

24/11/2009 11:00

Stichting AAP

Almere/Villena, 24 november 2009 - Stichting AAP opent vandaag een nieuw opvangcentrum in Spanje, met de naam Primadomus. De bekende natuurberschermster Dr. Jane Goodall verricht de openingshandeling, in aanwezigheid van groot aantal genodigden uit Nederland, Spanje en de rest van Europa. Primadomus ligt in Villena, zo'n vijftig kilometer ten westen van Alicante.

Met een opvangcentrum als Primadomus kan AAP overheden in heel Europa nog beter ondersteunen bij een betere handhaving van wet- en regelgeving op het gebied van dierenwelzijn. Voor AAP is de realisatie van Primadomus dan ook een lang gekoesterde wens die in vervulling gaat. Na een lange periode van voorbereiding en bouwen heeft AAP nu een permanente opvangplek voor chimpansees en andere apen die nergens anders terecht kunnen.

In heel Europa leven nog honderden apen en andere dieren onder erbarmelijke omstandigheden. Zo komen jaarlijks tientallen berberapen via de illegale handel vanuit Marokko als 'huisdier' in Europese huiskamers terecht en zijn er nog vele chimpansees die door circussen worden uitgebuit. In samenwerking met overheden en andere dierenwelzijnsorganisaties vangt AAP in Almere dit soort dieren op. In Almere is echter niet genoeg ruimte om aan de grote vraag naar opvang te voldoen. Bovendien is het niet altijd mogelijk om groepen dieren snel een plek te geven in een gerenommeerde dierentuin. Met Primadomus heeft AAP nu meer mogelijkheden voor permanente opvang van afgedankte apen.

Bij de opening van Primadomus komen onder meer AAP-directeur David van Gennep, de burgemeester van Villena, Celia Lledó, de coördinator van het project in Spanje, Olga Martin, en Dr. Jane Goodall aan het woord. De onthulling van een plaquette door Jane Goodall vormt de officiële opening van Primadomus. Daarnaast wordt aan de burgemeester van Villena een plaquette aangeboden ter ere van de opening van een natuureducatiecentrum net buiten het terrein van Primadomus. De genodigden krijgen vervolgens de gelegenheid om te zien hoe de tien chimpansees van 'Donkey's groep' genieten van hun nieuwe omgeving. Onder de gasten zijn onder meer bijzondere donateurs van AAP, vertegenwoordigers van collega-organisaties als het IFAW en WSPA, en twee bekende supporters van AAP, namelijk Loretta Schrijver en Martin Gaus.

Eerder deze maand namen tien chimpansees, bekend als 'Donkey's groep', als eerste bewoners al hun intrek in Primadomus. Ook deze chimpansees zijn afkomstig uit circussen, louche dierenparkjes en van particulieren. In Primadomus hebben zij nu de rust en ruimte die ze verdienen. Primadomus geeft meer dan ruim onderdak voor de chimpansees uit Almere. Het opvangcentrum kan op termijn zo'n 150 dieren een permanent thuis bieden.

Primadomus ligt aan de voet van de 'Sierra de Salinas', op een locatie die zich uitermate goed leent voor de huisvesting van apen. Bovendien kan een groot deel van het terrein beschermd natuurgebied blijven.

Bij dit persbericht is een bijlage zichtbaar op www.perssupport.nl





http://www.aap.nl