Vereniging Leegstand Beheerders Nederland (VLBN) opgericht

24/11/2009 11:30

VLBN

Vooraanstaande anti-kraakbedrijven bundelen krachten:

Vereniging Leegstand Beheerders Nederland (VLBN) opgericht

Amsterdam, dinsdag 24 november 2009 - Een zestal vooraanstaande bedrijven dat actief is op het gebied van leegstandbeheer (ter voorkoming van kraken en molest) heeft vandaag een branchevereniging opgericht onder de naam Vereniging Leegstand Beheerders Nederland (VLBN).

De vereniging wil een gesprekspartner zijn voor de verschillende overheden, het bedrijfsleven en andere belanghebbende partijen.

Oprichters zijn Zwerfkei Bewaring BV, Schrader & Schrader Amsterdam BV,

NAK Leegstandsbeheer BV, FMT vastgoedbeheer BV, The Wolf Vastgoedbeheer BV en

Anti-Kraak BV.

In de afgelopen dertig jaar heeft het leegstandbeheer zich ontwikkeld tot een volwaardige bedrijfstak die in meerdere behoeften voorziet. Eigenaren, overheid, politiek en gebruikers vertegenwoordigen elk verschillende belangen. Nog steeds is er geen regelgeving en toezicht voor deze bedrijfstak vorm gegeven. Met enige regelmaat zijn er negatieve publicaties verschenen over het gebrek aan integriteit en professionaliteit van sommige beheerders.

De Tweede Kamer heeft recent het wetsvoorstel "Kraken en Leegstand" aangenomen dat als markeringsmoment kan worden beschouwd. Eén van de aanbevelingen daarin is de ontwikkeling van objectieve criteria waaraan het leegstandbeheer zal kunnen worden getoetst.

De VLBN wil als belangenvereniging haar verantwoordelijkheid nemen als branchevereniging die staat voor integriteit, professionaliteit en transparantie. De vereniging staat open voor alle branchegenoten maar zal degelijke kwaliteitseisen formuleren waaraan de leden zullen moeten voldoen. Inmiddels worden gedragsregels, een klachtencommissie en een certificatiemodel ontwikkeld.