Eerste passagiersvlucht op biobrandstof

24/11/2009 11:48

Stichting Wereld Natuur Fonds Nederland

24 november 2009

P e r s b e r i c h t

Video WNF:

Eerste passagiersvlucht op biobrandstof

SCHIPHOL - KLM heeft voor het eerst een passagiersvliegtuig laten opstijgen op een mengsel van traditionele kerosine en plantaardige biobrandstof. Volledig gebruik van biobrandstof werd nog niet toegestaan door de Inspectie Verkeer en waterstaat. Tijdens de testvlucht waren onder meer minister Van der Hoeven van Economische Zaken en ruimtevaarder en WNF-ambassadeur Andr'e Kuipers aan boord.

Link: http://pubstr.datiq.net/perssupport/bioKLM.wmv

De brandstof, gemaakt van de plant Camelina (familie van de mosterdplant) is volgens het Wereld Natuur Fonds duurzaam, omdat de teelt ervan niet ten koste gaat van de natuur. Ook concurreert de plant niet met voedingsgewassen. Camelina groeit onder meer in de VS, waar boeren het gebruiken als gewas om de verbouw van tarwe mee af te wisselen. Normaal zou het land dan braak liggen.

De biobrandstof bespaart volgens wetenschappelijk onderzoek tot 80 procent op de uitstoot van CO2 (broeikasgas) in vergelijking met fossiele brandstoffen voor vliegtuigen.

Om de markt voor schone brandstoffen in de luchtvaart te stimuleren, maakte KLM ook de oprichting van het bedrijf SkyEnergy bekend. Dat moet de aanvoer en distributie van biobrandstoffen reguleren, ook voor andere luchtvaartmaatschappijen. Het Wereld Natuur Fonds (WNF), sinds 2007 partner van KLM, zal het voorzitterschap op zich nemen van een duurzaamheidscommissie. Die moet er op toezien dat er geen biobrandstoffen voor de luchtvaart op de markt komen waarvoor bijvoorbeeld bos is gekapt.





http://www.wnf.nl