Erasmus Universiteit Rotterdam

Vijf vidi-subsidies voor onderzoekers Erasmus MC

Vijf jonge wetenschappers van het Erasmus MC hebben de jaarlijkse Vidi-subsidie van de Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek (NWO) in de wacht gesleept. Zij kregen deze subsidie toegekend voor onderzoek naar onder meer het brein en herinnering, het slaappatroon van ouderen en chronische pijn. In totaal kregen 89 jonge, innovatieve wetenschappers een Vidi-subsidie. Elke onderzoeker krijgt een subsidie van in totaal maximaal 800.000 euro. Hiermee kan de onderzoeker vijf jaar lang een eigen onderzoekslijn ontwikkelen en een eigen onderzoeksgroep opbouwen.
De laureaten van het Erasmus MC zijn:

Dr. Tom Cupedo (Hematologie) voor zijn onderzoek Een nieuwe rol voor lymfeklier vormende cellen in de mens. De organen van het afweersysteem worden aangelegd tijdens de foetale ontwikkeling. De onderzoekers gaan bestuderen hoe de cellen die verantwoordelijk zijn voor deze prenatale aanleg functioneren en wat de rol is van deze cellen in volwassenen.
Dr. Maureen (Celbiologie) voor haar onderzoek DNA-geheugen van de zaadcel. Tij dens hun ontwikkeling ondergaan zaadcellen unieke veranderingen in hun DNA-gehe ugen. Hoe deze veranderingen gebeuren is onbekend, maar wanneer zij gebeuren in andere cellen ontstaan er ziekten. Door van stamcellen zaadcellen te maken, vo lgen de onderzoekers de verandering in het geheugen en vinden de verantwoordeli jke eiwitten.
Prof. dr. Steven Kushner (Psychiatrie) voor Hoe slaat het brein een herinnerin g op? Je hersenen veranderen als je iets nieuws leert. Maar wat gebeurt er prec ies? En hoeveel hersencellen zijn er nodig voor het opslaan van een herinnering ? De onderzoekers gaan onderzoeken hoe de samenstelling, vorm en elektrische ei genschappen van een hersencel veranderen om een herinnering vast te leggen. Dr. Joyce van Meurs (Interne Geneeskunde) voor haar onderzoek Chronische pijn genetisch ontrafeld. Waarom ontwikkelt de ene persoon chronische pijn en een an der niet bij dezelfde schade aan het gewricht? De onderzoekers gaan met behulp van grootschalig DNA-onderzoek op zoek naar nieuwe aanknopingspunten om deze pi jn beter te begrijpen en te behandelen.
Dr. Henning Tiemeier (Epidemiologie & Biostatistiek) voor zijn onderzoek Als s laap op leeftijd komt.
Op oudere leeftijd verandert het slaappatroon en het 24h-ritme, ouderen slapen minder diep en vaak overdag. Het is onduidelijk of verstoorde slaap of een ver anderd 24h-ritme depressie veroorzaakt, daarom onderzoeken wij bij 1000 mensen of slaapdiepte en activiteitspatroon depressie daadwerkelijk voorspellen.