Universiteit Leiden

Leiden zeer succesvol bij toekenning Vidi-subsidies

NWO heeft 89 jonge, innovatieve wetenschappers een Vidi-subsidie toegekend. Daarvan gaan er twaalf naar de Universiteit Leiden en drie naar het LUMC. Elke onderzoeker krijgt maximaal 800.000 euro waarmee hij of zij vijf jaar lang een eigen onderzoekslijn kan ontwikkelen of een eigen onderzoeksgroep opbouwen.

Hoge score

Vijftien subsidies van de 89 is zo'n 17%, veel hoger dan voorgaande jaren, toen schommelde Leiden rond de 10%. Ook dat percentage is nog steeds hoger dan het landelijk gemiddelde, maar dit jaar is Leiden veruit de succesvolste. In totaal schreven 508 onderzoekers een onderzoeksplan. De aanvragen werden beoordeeld door wetenschappers uit binnen- en buitenland. Uiteindelijk werden er 89 voorstellen gehonoreerd. Er is vanaf dit jaar meer geld beschikbaar voor de Veni-, Vidi- en Vici-subsidies van NWO. Het bedrag per subsidie en het aantal subsidies is daarom verhoogd. Vidi-winnaars ontvangen voortaan 800.000 euro in plaats van 600.000 euro. Deze bedragen zijn `bruto', wat betekent dat ze niet meer door de universiteit gematcht hoeven worden.

De Vernieuwingsimpuls
Vidi is gericht op de excellente onderzoeker die na het promoveren al een aantal jaren succesvol onderzoek heeft verricht. De Vidi's hebben daarbij laten zien dat zij met vernieuwende ideeën kunnen komen én deze succesvol en zelfstandig tot ontwikkeling kunnen brengen. De wetenschappers behoren tot de beste tien à twintig procent van hun vakgebied. Met de Vidi-subsidie kunnen zij vijf jaar lang onderzoek doen en een eigen onderzoeksgroep opbouwen.

Alle Leidse Vidi's op een rij
Dr. Annemieke Aartsma-Rus - LUMC, Humane Genetica Ontrafelen van dystrofine splicing
Splicing is een ingewikkeld proces dat plaatsvindt in onze cellen wanneer genen worden vertaald in eiwit. Splicing is extra complex in het dystrofinegen - het grootste gen bij de mens. De onderzoekers zullen dystrofine splicing nader bestuderen, zodat een hierop aangrijpende therapie kan worden geoptimaliseerd.

Prof.dr. Roberta D'Alessandro - Leiden University Centre for Linguistics
Unexpected sisterhood
Alle Romaanse talen hebben vergelijkbare grammatica's. Maar de grammatica's van een groep van zuidelijke Italiaanse dialecten vertonen gelijkenissen met de grammatica's van Baskisch, Georgisch, Hindi, Urdu en de taal van de Maya's. Hoe is dit mogelijk? In dit project willen we begrijpen hoe en waarom deze overeenkomsten ontstaan.

Dr. Tinde van Andel - Nationaal Herbarium Plantgebruik uit moeder Afrika
Afrikaanse slaven in Suriname moesten in korte tijd planten uit een onbekend oerwoud leren kennen om te kunnen overleven. Dit onderzoekt bekijkt welke medicinale en magische planten de Afro-Surinamers van de Indianen hebben leren kennen en welke ze herkenden uit Ghana, Bénin en Gabon (West-Afrika).

Dr. Gijs van den Brink - LUMC, Maag-, Darm- en Leverziekten Slokdarmkanker (be)grijpen
Cellen wisselen signalen uit om tot geordend gedrag te komen. Verstoring van deze signalen kan leiden tot ongeremde groei. In dit onderzoek wordt gekeken naar ontregelde communicatie in slokdarmkanker en een manier om dit te verhelpen.

Dr. Jeroen Codée - Bio-organische Synthese Synthetische suikermoleculen om het immuunsysteem te activeren Op maat gemaakte suikermoleculen zijn onmisbaar om hun rol in biologische processen op te helderen. Dit onderzoek richt zich op de automatisering en miniaturisering van de synthese van uitdagende suikermoleculen, waarmee het immuunsysteem kan worden geactiveerd.

Dr. Maarten Delbeke - Kunstgeschiedenis
De oorsprong van goede architectuur
Sinds de oudheid gelooft men dat bij een goede samenleving goede gebouwen horen. Beschaving en bouwkunst zouden immers samen zijn ontstaan. Het verlichtingsdenken brengt nieuwe ideeën over de oorsprong van de beschaving. De onderzoekers bekijken hun impact op de architectuur.

Dr. Carlos Fitzsimons - Medical Pharmacology Putting the brake on epilepsy
Neurogenese, het ontstaan van nieuwe zenuwcellen, kan mogelijk helpen om hersenschade, veroorzaakt door epileptische aanvallen, te repareren. Dit onderzoeksproject heeft als doel te onderzoeken hoe neurogenese bijgesteld kan worden voor het verbeteren van de behandeling van epilepsie patiënten.

Dr. Erik Kwakkel - Pallas
De twaalfde-eeuwse revolutie van het boek Ons moderne boek werd geboren tijdens de twaalfde-eeuwse Renaissance, een intellectuele opleving die de Europese cultuur grondig vernieuwde. Dit project verklaart het ontstaan van de nieuwe boekvorm door haar eigenschappen te verbinden aan de twaalfde-eeuwse tekstcultuur en manier van lezen.

Dr. Judi Mesman - Centrum voor Gezinsstudies `Boys will be boys?'
Zijn jongens `nu eenmaal' lastiger dan meisjes, of ligt dat (gedeeltelijk) aan de opvoeding? Onderzocht wordt in hoeverre vaders en moeders hun jonge kinderen seksespecifiek opvoeden, en welke invloed dat heeft op lastig gedrag van broertjes en zusjes.

Dr.ir. Sense Jan van der Molen - Gecondenseerde Materie Zichtbaar maken van ladingtransport door één molecuul Hoe loopt een elektrische stroom door één enkel molecuul: een kwantummechanisch systeem? Ik wil dit onderzoeken en ontwikkel daarvoor een geheel nieuwe methode. Ik contacteer moleculen met heel kleine elektrodes (nanodeeltjes) en bestudeer de geleiding met een zeer geavanceerde (elektronen)microscoop.

Dr. Johannes Neugebauer - Theoretische Chemie Kwantumqueeste naar kunstmatige fotosynthese Kwantummechanica vormt de basis voor het begrijpen van de beginselen die ten grondslag liggen aan de fotosynthese, zoals bijvoorbeeld het transport van energie en elektronen in fotosystemen. Dit onderzoek richt zich op het ontwikkelen van - op kwantumchemie gebaseerde - theoretische methodieken, die zich automatisch kunnen focussen op relevante subsystemen in biomoleculaire aggregaten. Deze methodieken kunnen wetenschappers helpen om de belangrijkste ontwerpprincipes van fotosynthese uit de natuur te ontrafelen.

Dr. Marcel Rost - Interface Physics Group Metaalcoatings met atoomprecisie
Moderne en toekomstige producten, variërend van computerchips tot röntgenspiegels, vereisen het aanbrengen van extreem dunne en vlakke metaallaagjes. Het proces van de vorming van deze laagjes en hun gedrag tijdens applicatie zal met speciale scanning-probe-microscopen atoom voor atoom worden gevolgd.

Dr.ir. Merlijn van Spengen - Grensvlakfysica Kleine machines, grote vragen
Micromachines die gemaakt worden in chiptechnologie, slijten te snel om praktisch bruikbaar te zijn. Om dit te voorkomen, gaan de onderzoeker en collega's bekijken hoe diamantachtige koolstoffilms in micromachines gebruikt kunnen worden om `supersmering', het volledig verdwijnen van wrijving, te bewerkstelligen.

Dr. Miguel John Versluys - Archeologie
Antieke globalisering?
De Romeinen waren onbetwist heer en meester in de gehele Mediterrane wereld maar gaven tegelijkertijd door hen veroverde culturen een belangrijke rol in de constructie van hun eigen identiteit en samenleving. Dit onderzoek gaat na hoe dit proces van culturele innovatie werkte. De relaties tussen Rome en Egypte vormen daarbij de belangrijkste casestudy.

Dr. Henri Versteeg - LUMC
Bloedstollende kanker
Het bloedstollingsproces beïnvloedt groei van kankercellen, de aanleg van bloedvaten tussen de kankercellen en het uitzaaien van deze cellen. De onderzoekers gaan analyseren hoe en waarom componenten van het bloedstollingssysteem deze ziekte bevorderen.

(24 november 2009/SH)

Nieuwsredactie - 24/11/2009