Koninklijk Nederlands Meteorologisch Instituut

Nieuws
Zeer veel regen, onweer en zware windstoten op onstuimige maandag 24 november 2009 - Tientallen millimeters regenwater, zware windstoten van 100 km/uur en 50 tot 100 bliksemontladingen per 10 minuten. Dat is de balans door het KNMI van een zeer onstuimige maandag. In het zuiden van het land viel maandag meer dan 50 mm (Bron: KNMI) In het zuiden van het land viel maandag meer dan 50 mm (Bron: KNMI) De heftige buien, die in de namiddag en de eerste helft van de avond over het land trokken, zorgden voor overlast. In een strook over het zuiden van Zeeland, Brabant en Limburg viel in korte tijd 40 tot 50 mm. Zundert kreeg 54 mm. Bijzonder is dat deze herfst al twee dagen heeft opgeleverd met zoveel regen. Op 7 oktober viel in een groot deel van het zuiden 50 tot 75 mm regen. Een willekeurige plek in ons land krijgt eens per tien jaar minstens 50 tot 62 mm op een dag (zie Verder Lezen- neerslagkaartjes).

Het KNMI waarschuwde voor zware windstoten tussen 80 en 100 km/uur. Gevaarlijk was dat omdat die snelheden ook ver landinwaarts waren verwacht: Ell in Limburg registreerde een windstoot van 101 km/uur. In IJmuiden schoot de windmeter uit tot 106 km/uur, Vlieland kreeg een windvlaag van 97 km/uur. Langs de kust bereikte de wind soms even stormkracht. De hoogste uurgemiddelde wind meldde IJmuiden met 20 meter/seconde (windkracht 8).

Het slechte weer hing samen met een storing die dwars over ons land trok. Deze week blijft het een komen en gaan van depressies met regen en wind. Daarbij gaan de temperaturen geleidelijk omlaag, maar echte winterkou is nog niet in zicht. Misschien dat de temperatuur begin december weer eens in de buurt van het vriespunt komt.

Straalstroom
Aanjager is een krachtige straalstroom, een windband die gewoonlijk op 10 kilometer hoogte in de atmosfeer waait. Daarmee wordt de ene storing na de andere in onze richting gestuurd. De straalstroom ligt wat zuidelijker dan de afgelopen tijd waardoor het vooral later in de week ook minder zacht wordt.

Zachte november
Dat is niet verwonderlijk na de uitzonderlijke zachte periode van de afgelopen dagen. Herhaaldelijk wezen de thermometers in ons land 15 tot 17 graden aan en met de zon erbij leek het soms voorjaar. Zulke hoge temperaturen met veel zon komt zo laat in de herfst weinig voor. De tweede decade van november was met gemiddeld 10,8 graden in De Bilt (tegen 6,1 graden normaal) op een na de zachtste sinds tenminste 1901. Alleen midden november 1994 was nog zachter. In de tweede helft van de week worden de temperaturen normaler maar echte winterkou is voorlopig nog ver weg.

Meteoalarm.eu
Waarschuwingen heel Europa op www.meteoalarm.eu, het platform voor weerwaarschuwingen van de nationale meteorologische diensten.

Nader Verklaard
Meer over storm, zware windstoten, de straalstroom, najaarsbuien en de invloed van de warme zee en het zachte novemberweer in onze rubriek Nader Verklaard.

Tussenstand november
De actuele stand van de maand, extremen voor november en het weer op geografische kaartjes onder Verder Lezen.

---

De herfst bood dit jaar soms mooi nazomerweer met 22 graden in oktober en lokaal 18 graden in november (foto: Jannes Wiersema) Eerste uitgave: 18-11-09