ProRail

Persbericht

24-11-2009

ProRail start campagne tegen spoorlopen

Gemiddeld 1,5 uur treinvertraging per dag door spoorlopers

Spelende kinderen, gezinnen die bramen plukken of omwonenden die een sluiproute nemen langs het spoor. Dit zogenoemde spoorlopen is levensgevaarlijk en zorgt jaarlijks voor zoân 500 uur vertraging van het treinverkeer omdat machinisten genoodzaakt worden fors te remmen. Dat komt neer op gemiddeld anderhalf uur vertraging per dag. Om spoorlopen te voorkomen is ProRail op dinsdag 24 november een campagne met borden en bekeuringen gestart.

ProRail plaatst waarschuwingsborden op verschillende plekken langs het spoor. Buitengewoon opsporingsambtenaren (BOAâs) van ProRail voeren daarnaast de komende tijd controles uit om spoorlopen te voorkomen. Dit gebeurt in samenwerking met de Dienst Spoorwegpolitie van het KLPD. Wie betrapt wordt op spoorlopen riskeert een boete van ⬠90,-Â

In Driebergen, Ermelo, Vlaardingen en Venlo zijn vandaag de eerste borden geplaatst en houden de BOAâs acties bij overwegen. De tekst op het bord moet tot nadenken stemmen: âLevensgevaarLIJKâ. Want wie binnen het bereik van een aanstormende trein komt, heeft weinig kans een botsing te overleven. Een trein op snelheid heeft een remweg van minstens 600 meter. Maar ook bijna botsingen hebben een ernstig effect. Juist door de lange remweg is het voor machinisten een zenuwslopend moment als zij mensen langs het spoor zien lopen.