Ministerie van Financiën

Antwoord op
Kamervragen over verdwenen spaargeld bij de DSB Bank

Kamervragen | 24-11-2009 | Financieel toezicht, Kredietcrisis

De voorzitter van de Tweede Kamer der Staten Generaal Postbus 20018
2500 EA Den Haag

Betreft FM09-2657 Kamervragen van lid Verdonk over verdwenen spaargeld bij de DSB Bank

Geachte voorzitter,

Hierbij vindt u de antwoorden op kamervragen gesteld door het lid Verdonk over verdwenen spaargeld bij de DSB Bank.

Hoogachtend,

de minister van Financiën,

Wouter Bos

Vragen van het lid Verdonk (Verdonk) aan de minister van Financiën over het verdwenen spaargeld bij de DSB Bank. (Ingezonden 29 oktober 2009)
1
Welke Nederlandse banken hadden gelden uitstaan bij de DSB? Deze informatie is mij niet bekend.

2Om welke bedragen ging het?
Uit het eerste openbare faillissementsverslag van DSB Bank blijkt dat de toevertrouwde middelen 3.6 miljard euro bedragen, dit betreffen particuliere en zakelijke spaargelden. Het is niet bekend of, en als dit het geval mocht zijn, in welke mate het hier gelden van Nederlandse banken betreft.
3Wanneer hebben deze banken hun geld teruggehaald? Zie vraag 1.

4 Hoeveel en welke gemeenten/provincies hadden gelden uitstaan bij de DSB? Uit de brief van 28-10-2009 (BZK-2009-595832) van de staatsecretaris van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelateis aan de voorzitter van de Tweede Kamer blijkt dat er geen gemeenten en provincies zijn welke gelden hadden uitstaan bij de DSB Bank. Er was één medeoverheid (de gemeenschappelijke regeling Garantievoorziening voormalige Bestuursacademie Noord-Nederland, waarin drie provincies en 68 gemeenten deelnemen) die middelen heeft uitstaan bij de DSB bank.
5
Om welke bedragen ging het?
Wat betreft de gemeenschappelijke regeling Garantievoorziening voormalige Bestuursacademie Noord-Nederland gaat het om een bedrag van 100.000 euro.
6
Wanneer hebben deze gemeenten/banken hun geld teruggehaald? De desbetreffende gemeenschappelijke regeling heeft het geld niet teruggehaald.
7
Van wie ontvingen gemeenten/provincies het signaal dat ze hun gelden zouden moeten terughalen? Indien u hier doelt op een signaal van het Ministerie van Financiën kan ik u mededelen dat een dergelijk signaal nooit is afgegeven.
8Hebben de DNB of u hierin nog een rol gespeeld? Nee.