Technologie Stichting STW

Zeven excellente onderzoekers via STW aan de slag met Vidi-subsidie

dinsdag 24 november 2009

Zeven excellente technische wetenschappers krijgen elk een subsidie van in totaal maximaal 800.000 euro uit de Vernieuwingsimpuls van NWO. Hiermee kunnen zij ieder vijf jaar lang een eigen onderzoekslijn ontwikkelen en een eigen onderzoeksgroep opbouwen. In totaal werden voor de VIDI-ronde 2009 van de Vernieuwingsimpuls bij de Technologiestichting STW 39 aanvragen ingediend.

Voor vragen over de Vernieuwingsimpuls kunt u contact opnemen met dr. Freya Senf (030-6001 303, f.senf@stw.nl) of klikken op www.nwo.nl/vernieuwingsimpuls

De gehonoreerden bij STW zijn:

Synthetische glycolyse in bakkersgist Dr. P.A.S. (Pascale) Daran-Lapujade, TUDelft - Biotechnologie In zowel de mens als in de micro-organismen die door de industriële biotechnologie gebruikt worden, is glycolyse de stofwisselingsroute voor de omzetting van suikers. In dit project zal Daran-Lapujade met behulp van synthetische biologie de glycolyse van bakkersgist drastisch veranderen. Het doel van deze verandering is om de suikerconsumptie te versnellen en tegelijkertijd de kennis over deze cruciale stofwisselingsroute te vergroten.

Brandschone energie Dr.ir. J.A. (Jeroen) van Oijen, TU/e â Verbrandingstechnologie Dit onderzoek gaat over een nieuwe schone vorm van verbranding van duurzame brandstoffen. Om dit verbrandingsproces beter te begrijpen, zullen de onderzoeker en collegaâs het proces microscopisch ontrafelen met geavanceerde rekenmodellen. Met deze kennis zal een nieuwe generatie branders ontwikkeld worden.

Metaalcoatings met atoomprecisie Dr. Dipl. Phys. M.J. (Marcel) Rost, UL - Grensvlakfysica Moderne en toekomstige producten, variërend van computerchips tot röntgenspiegels, vereisen het aanbrengen van extreem dunne en vlakke metaallaagjes. Het proces van de vorming van deze laagjes en hun gedrag tijdens applicatie zal met speciale scanning probe microscopen atoom-voor-atoom worden gevolgd.

Prostaatkanker in beeld brengen Dr. M. (Massimo) Mischi, TU/e - Electrical Engineering Prostaatkanker is de meest voorkomende kanker bij mannen. Als hij op tijd wordt ontdekt, kan hij efficiënt worden behandeld, maar niet-invasieve opsporingsmethoden ontbreken op dit moment. Dit project stelt daarom een nieuwe afbeeldingsmethode voor het detecteren van prostaatkanker voor, gebaseerd op contrastverhoogde echografie.

Dichte suspensies in de medische wereld en de industrie Dr. Jens Harting, TU/e - Technische Natuurkunde Voorbeelden van suspensies zijn bloed, voedsel, cosmetische producten en verf. Complexe interacties tussen de opgeloste deeltjes bepalen de macroscopische eigenschappen van de suspensie. De onderzoeker zal samen met collegaâs verfijnde simulatiemethoden ontwikkelen om ziekten en industriële processen beter te kunnen begrijpen.

Handige materialen voor goedkope zonne-energie Dr.ir. A.H.M. (Arno) Smets, TU/e - Plasma en Materialen Processing Zonnepanelen moeten efficiënter en goedkoper! De onderzoeker wil samen met collegaâs dunne laagjes materiaal met silicium- en metalen nanodeeltjes ontwikkelen, die gemaakt worden in goedkope productieprocessen. In de zonnecel moeten deze extra laagjes leiden tot een hogere opbrengst aan stroom, spanning en energie.

Kleine machines, grote vragen Dr.ir. W.M. (Merlijn) van Spengen, UL - Grensvlakfysica Micromachines die gemaakt worden in chiptechnologie, slijten te snel om praktisch bruikbaar te zijn. Om dit te voorkomen gaan de onderzoeker en collegaâs bekijken hoe diamantachtige koolstoffilms in micromachines gebruikt kunnen worden om âsupersmeringâ, het volledig verdwijnen van wrijving, te bewerkstelligen.