Gemeente Zoetermeer

Syb van Breda winnaar prijsvraag voor ontwerp fietsbrug

winnend ontwerp fietsbrug Westerpark-Nieuwe Driemanspolder Het total design consortium Syb van Breda & Co, architects en TechnoConsult zijn de winnaars van de prijsvraag voor het ontwerp van een voet- en fietsbrug tussen het Westerpark en de Nieuwe Driemanspolder. Hun inzending voldeed het beste aan de door de gemeente Zoetermeer gestelde ambities.

De brug is gepland op de plek tussen het Westerpark en de golfbaan en verbindt het park met de Nieuwe Driemanspolder. De brug moet de Leidschendamseweg (N469) en de trambaan voor Randstadrail overspannen en wordt door zijn omvang een opvallend element in het landschap.

De gemeente Zoetermeer heeft architecten uitgedaagd om in de vormgeving van de brug duidelijk te maken dat deze een knooppunt is in het regionale fietspadennetwerk en een belangrijke schakel in diverse verbindingen. Op deze plaats wordt het Westerpark verbonden met de grote landschappen in de omgeving, namelijk het Groene Hart, Midden Delfland, het duingebied en het Westland. Het ontwerp moest eigentijds en uniek worden en zou goed moeten aansluiten op de omgeving en de fiets- en voetpaden in de omgeving.

Zeven architectenbureaus hebben een ontwerp ingediend. De jury bestond uit Ron van Nood (directeur Ruimte), Sander Duymaer van Twist (afdelingshoofd Stadsontwikkeling), Peter de Visser (afdelingshoofd Stadsbeheer), Joyce Zegeling (afdelingshoofd Ingenieursbureau Zoetermeer), Peter Kilsdonk (voorzitter Welstand en architect) en Fons Verheijen (architect en hoogleraar TU Delft). Het ontwerp van Syb van Breda sprong er volgens hen uit en beantwoordde het best aan de door de gemeente geformuleerde eisen.

De winnaar mag zijn ontwerp uitwerken tot een voorlopig ontwerp. Begin volgend jaar gaan subsidieaanvragen naar de provincie en het Europees Fonds Regionale Ontwikkeling de deur uit. De brug moet uiterlijk eind 2014 worden opgeleverd.

Het juryrapport is te vinden op www.zoetermeer.nl/brugn3mpwp.