Technische Universiteit Eindhoven

Eredoctoraat TU/e naar Canadese informaticus Bill Buxton

Geplaatst: 24 november, 2009

De TU/e heeft een eredoctoraat toegekend aan prof. William Arthur Stewart (Bill) Buxton, hoofdonderzoeker bij Microsoft Research en adjunct-hoogleraar aan de faculteit Informatica van de Universiteit van Toronto in Canada. Dat maakte het College van Bestuur van de TU/e vandaag bekend. Erepromotor is prof.dr. Kees Overbeeke van de faculteit Industrial Design van de TU/e.

De uitreiking vindt plaats in het kader van de viering van de 54ste verjaardag van de TU/e op donderdag 22 april aanstaande.

Prof. Bill Buxton (60) krijgt de onderscheiding vanwege zijn excellente onderzoek op het gebied van de interactie tussen mens en computer. Binnen dit brede gebied heeft hij zich op een groot aantal onderwerpen gemanifesteerd, zowel in de universitaire wereld als in het bedrijfsleven. Hij heeft tientallen wetenschappelijke publicaties en een twintigtal octrooien op zijn naam.

Ontwerper en onderzoeker
Buxton is een ontwerper en onderzoeker die zich bezighoudt met de menselijke aspecten van technologie. In zijn werk zien we vooral een grote belangstelling voor het gebruik van technologie voor de ondersteuning van creatieve activiteiten, zoals design, muziek en films maken. Hij is een vurig pleitbezorger van het belang van menselijke waarden, mogelijkheden en cultuur bij het ontwerpen, de implementatie en het gebruik van nieuwe producten en technologieën. Bill Buxton is sinds 2007 lid van de Raad van Advies van de faculteit Industrial Design van de TU/e. Zijn onderzoek sluit goed aan bij onderzoek ten aanzien van mens-systeeminteractie binnen de faculteiten Industrial Design en Industrial Engineering & Innovation Sciences van de TU/e.

Visionair
Volgens erepromotor prof. Kees Overbeeke is Bill Buxton een visionair. Hij heeft belangrijke ontwikkelingen in mens-computerinteractie in gang gezet, zoals transparante, grijpbare en multi-touch interfaces. Zijn bevinden zijn niet louter academisch, maar vinden ook toepassingen bij bedrijven als Silicon Graphics, Alias/Wavefront en Microsoft. Dat is des te meer opvallend omdat hij eigenlijk opgeleid is tot musicus. Deze opleiding bracht hem ook naar Nederland en hij spreekt nog steeds aardig Nederlands. Buxton publiceerde in 2007 een opmerkelijk en zeer succesvol boek over design, met als titel Sketching User Experiences: Getting the Design Right and the Right Design. Hierin is ook werk opgenomen van Caroline Hummels, een medewerker van Industrial Design, aldus prof. Overbeeke.