FNV Bondgenoten

FNV Bondgenoten zet in op werkgelegenheid in nieuwe cao beroepsgoederenvervoer

In de onderhandelingen voor een nieuwe cao voor het beroepsgoederenvervoer die vandaag beginnen, wil FNV Bondgenoten afspraken maken over behoud van werkgelegenheid. De bond eist daarnaast een loonsverhoging van 1,25%.

Willen de werkgevers in de sector geen goede afspraken maken rondom werkgelegenheid, dan stijgt de looneis naar 2%.

Andere onderwerpen die wat betreft FNV Bondgenoten hoog op de agenda staan, zijn de afspraken rond de invoering van de 48-urige werkweek, invoering van een reiskostenvergoeding woon-werkverkeer en verbetering van de positie van uitzend- en oproepkrachten.
Bestuurder Huub van den Dungen van FNV Bondgenoten: "We willen in deze cao de koers houden, die we met de vorige cao zijn ingeslagen. De werknemers in deze sector zijn vakmensen, waaraan de komende jaren een groot tekort zal ontstaan. We moeten de sector dus aantrekkelijker maken voor mensen en daar zijn onze verbeteringsvoorstellen voor nodig. Zeker qua loon hebben we nog een slag te slaan, omdat de transport en logistiek wat dat betreft achterloopt op andere sectoren."

De financiële crisis heeft er in het beroepsgoederenvervoer behoorlijk ingehakt. Van Dungen: "Niet alleen zijn mensen een hoop overuren kwijtgeraakt, maar het wordt natuurlijk nog erger als je je baan verliest of je bent net klaar met je opleiding en je komt nergens aan de bak. Daarom willen we afspraken over werkgelegenheid en het bieden van kansen aan jonge werknemers."

De cao Beroepsgoederenvervoer geldt voor 135.000 werknemers.