Ministerie van Verkeer en Waterstaat

Lancering campagne 'Heel Nederland Fietst'

Toespraak | 19-11-2009 | Den Haag | Staatssecretaris Tineke Huizinga-Heringa

Alleen de uitgesproken tekst geldt.

Beste mensen,

We halen niet uit ons fietsland wat erin zit. We hebben allemaal wel een fiets in de schuur staan. Maar we pakken nog te vaak de auto om kinderen van school te halen, een kleine boodschap te doen of om naar de sportschool te gaan.

Nu wordt de fiets gebruikt voor 27 procent van alle ritten in Nederland. Ik heb de ambitie om dit percentage te verhogen. Het aantal verplaatsingen in Nederland blijft groeien de komende jaren. We willen dat de fiets een belangrijk deel van deze groei voor z'n rekening neemt.

Om dit voor elkaar te krijgen, werk ik samen met collega bewindslieden, decentrale overheden, de fietsersbond, de NISB, de BOVAG/RAI en nog veel meer partijen.

We maken ons allemaal sterk om nòg meer Nederlanders aan het fietsen te krijgen. Want fietsen is een goede gewoonte.

Wie dagelijks fietst werkt structureel aan zijn gezondheid. Het Nederlands Instituut voor Sport en Bewegen adviseert ons om minimaal 30 minuten per dag te bewegen. Dit haal je gemakkelijk als je de gewoonte hebt om naar het werk te fietsen.

Wie dagelijks fiets helpt de files te bestrijden. Als vijf procent van de autoforenzen kiest voor de fiets, dan neemt daarmee de filedruk - met name in steden - flink af.

Wie dagelijks fietst, ontlast het milieu. Fietsen spaart brandstof. Het draagt bij aan de luchtkwaliteit. En het helpt ons de CO2-uitstoot te verminderen.

Nederland is een aantrekkelijk fietsland. Onze fietspaden doorkruisen al onze steden en dorpen. Toch ben ik van mening dat het beter kan. Daarom neem ik maatregelen om het leven van de fietser nog gemakkelijker te maken. Maatregelen waar ik straks met de Kamer over spreek:


· Ik trek 25 miljoen euro uit voor fietssnelwegen. Snelle en veilige verbindingen op drukke trajecten met veel woonwerkverkeer. Verbindingen die ook voor langere afstanden, rond de 15 kilometer, de automobilist een aanlokkelijk alternatief bieden. Trajecten waar straks de fietser de file passeert.

· We zorgen voor extra stallingruimte op stations. De komende 4 jaar bouwen we er 100.000 stallingplaatsen bij. Daarnaast ruimen we weesfietsen op, zodat we de stallingplekken zo goed mogelijk kunnen benutten.

· We investeren in innovaties om fietsen veiliger te maken. Doet TNO in opdracht van Verkeer en Waterstaat een proef met de fietsairbag in de voorzijde van auto's.

We doen dus veel om de fietser de wind in de rug te geven. Maar er is méér nodig om Nederland vaker en verder te laten fietsen. We moeten de voordelen van de fiets beter uitdragen. Want er zijn nog steeds heel veel mensen die deze voordelen nog niet aan den lijve hebben ondervonden.

Daarom ben ik nu hier voor de presentatie van het werkprogramma 2010 van de campagne `Heel Nederland Fietst'. Een campagne die georganiseerd wordt door het NISB en de Fietsersbond, mede mogelijk gemaakt door het Rijk. Ik vind het fantastisch dat we in Nederland organisaties hebben die dit soort initiatieven nemen.

Het is geen reclamecampagne. We pakken het dit keer anders aan. Heel Nederland Fietst werkt samen met allerlei organisaties voor wie fietsen belangrijk is. Dit zijn werkgevers, de ANWB, de NS OV-Fiets, de Fietsersbond en vele anderen. Deze organisaties staan bij allerlei evenementen klaar om de fiets te promoten.

De campagne begint in 2010 en loopt drie jaar. U krijgt het programma voor 2010 allemaal op papier aangeboden. Ik noem hier enkele highlights:

· Heel Nederland Fietst organiseert een actieweek. In die week lopen er verschillende acties om mensen op de fiets te krijgen. Zo geven we bijvoorbeeld fietsles aan allochtonen, maken we lesmateriaal voor kinderen op school en stimuleren we bedrijven om zoveel mogelijk werknemers naar het werk te laten fietsen.

· Eind maart doen we een recordpoging om zo veel mogelijk mensen tegelijk op de fiets te krijgen. We roepen door het hele land mensen op om op de fiets te stappen.

· Volgend jaar zijn er twee grote wielerevenementen in Nederland: de start van de Giro d'Italia op 8 mei in Amsterdam en de start van de Tour de France op 3 juli in Rotterdam. Twee uitgelezen momenten om mensen enthousiast te maken voor het fietsen.

Zo willen we de voordelen van het fietsen bij heel Nederland onder de aandacht brengen. Fietsen hoort bij iedere dag. Of je nu in je vrije tijd de natuur opzoekt, naar je werk gaat of kinderen naar school brengt.

Daar gaan we vanaf nu iedereen van overtuigen. Zodat we over drie jaar echt kunnen zeggen dat Heel Nederland Fietst.

Om hiervoor te zorgen, trekt Heel Nederland Fietst vanaf begin 2010 door het land. Op talloze plekken zal het gezicht van de campagne te zien zijn. Vandaag mag ik u voor het eerst laten zien hoe dit gezicht
- dit boegbeeld - eruit ziet. Ik mag u hierbij voorstellen aan het boegbeeld: het stalen ros.