Vesteda


dinsdag 24 november 2009
Stadsdeel Céramique na 21 jaar bijna voltooid
Woongebouw Maison Céramique laatste bouwblok
Â
Het woongebouw aan de zuidelijkste rand van Maastrichts jongste stadsdeel recht tegenover de Wiebengahal en het Bonnefantenmuseum is het laatste bouwblok op Céramique. âNa 21 jaar wordt met Maison Céramique op fraaie wijze het stadsdeel gecompleteerdâ, stelt Jo Coenen, supervisor van Céramique. âHet gebouw van tandem VandenHove-Vesteda past volledig in het oeuvre van architect Vandenhove en voltooit het âfait-urbain-Céramiqueâ. Dat Céramique geslaagd is blijkt uit het feit dat mensen er graag willen wonen, maar ook goed gebruik maken van het aanwezige winkelaanbod, horeca en (culturele) voorzieningen. Architectuurliefhebbers komen er van heinde en verre voor naar Maastricht en de wijk heeft een extra dimensie toegevoegd aan Maastricht als woonstad.
Â
âMaison Céramique is niet alleen het laatste bouwblok, maar ook nog eens de kroon op Céramiqueâ stelt Huub Smeets, CEO van Vesteda, de eigenaar van het pand. âWe zijn trots op dit Zuid-Europees ogende gebouw dat plaats biedt aan 33 luxe appartementen. Er is veel belangstelling voor deze koop- en huurappartementen. Ook op de begane grond hebben we goede huurders gevonden die passen binnen het reeds aanwezige winkelaanbod aan de Avenue; Europaâs grootste Loewe Gallery en keukenstudio MIM Design. Vesteda is overigens met bijna 650 appartementen een grote woningverhuurder op Céramique: in Stoa, La Résidence, Toren van Siza, Porta, Cortile, Piazza Céramique en nu ook in Maison Céramique wordt een diversiteit aan woonmogelijkheden geboden.â
Â
Céramique startte in 1987 toen de gemeente Maastricht en het toenmalige ABP-woningfonds â het huidige Vesteda - begonnen aan de herontwikkeling van het 23 hectare grote voormalige bedrijventerrein van de aardewerkfabriek Sphinx. Met de sloop van het bedrijventerrein werd in 1989 gestart, het bestemmingsplan werd in 1992 goedgekeurd. In december 2003 werd de Hoeg Brögk in gebruik genomen. Deze voetgangers- en fietsbrug verbindt Céramique met de oude binnenstad. Het programma van Céramique omvatte 1.600 woningen, 70.000 m' kantoorruimte, 20.000 m' hotelaccommodaties, 5.000 m' horeca en winkels en 20.000 m2 openbare en/of culturele functies. Het Bonnefantenmuseum, stadsbibliotheek Centre Céramique, Toneelgroep Maastricht en het NAi Maastricht/bureau Europa zijn er gevestigd. Nu, 21 jaar later is met Maison Céramique het laatste open stukje ingevuld.
Â
Bezoek het open huis in Maison Céramique op zaterdag 19 december a.s. van 11.00 uur tot 14.00 uur.
aanmelden e-mailservice pers