Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC)

Drie LUMC-onderzoekers ontvangen Vidi-subsidie

Publicatiedatum: 24 november 2009 | NIEUWSBERICHT Aandachtsgebieden: Research

Het Leids Universitair Medisch Centrum ziet zijn rol als centrum van medische vernieuwing dit jaar bevestigd in de toekenning van drie Vidi-subsidies aan medewerkers. De Vidi-subsidie is gericht op onderzoekers die na hun promotie al een aantal jaren succesvol onderzoek verrichten. De Vidi-winnaars horen tot de beste tien à twintig procent van hun vakgebied.

Dr. Annemieke Aartsma-Rus, Humane Genetica, wil dystrofine splicing ontrafelen. Splicing is een ingewikkeld proces dat plaatsvindt in onze cellen wanneer genen worden vertaald in eiwit. Splicing is extra complex in het dystrofinegen - het grootste gen bij de mens. De onderzoekers zullen dystrofine splicing nader bestuderen, zodat een hierop aangrijpende therapie kan worden geoptimaliseerd.

Dr. Gijs van den Brink, Maag-, Darm- en Leverziekten, wil kijken naar de ontregelde communicatie in slokdarmkanker en een manier om dit te verhelpen. Cellen wisselen signalen uit om tot geordend gedrag te komen. Verstoring van deze signalen kan leiden tot ongeremde groei.

Dr. Henri Versteeg, Klinische Oncologie, gaat analyseren hoe en waarom componenten van het bloedstollingssysteem kanker bevorderen. Het bloedstollingsproces beïnvloedt groei van kankercellen, de aanleg van bloedvaten tussen de kankercellen en het uitzaaien van deze cellen.