Friese waterschappen

zwemwater

`Zwemwaterprofielen' voor veilig zwemwater

dinsdag, 24 november 2009
Wetterskip Fryslân stelt zogenaamde `zwemwaterprofielen' op voor de 31 zwemwaterlocaties die onder haar beheersgebied vallen. In deze rapporten staat of de kwaliteit van het zwemwater voldoende is om veilig te kunnen zwemmen. Daarnaast geeft het profiel inzicht in de kans dat kwaliteitsproblemen zich tijdens het zwemseizoen voordoen en welke preventieve maatregelen hiervoor getroffen kunnen worden. Met deze profielen kan actiever gestuurd worden om de veiligheid van zwemwaterlocaties in de toekomst te vergroten. De eerste acht profielen zijn gereed.

`Zwemwaterprofiel'

Het zwemwaterprofiel geeft inzicht in de kans dat problemen zoals blauwalg of verontreiniging door menselijke of dierlijke uitwerpselen zich tijdens het zwemseizoen op een bepaalde locatie voordoen. Wetterskip Fryslân bepaalt dit risico op basis van kwaliteitsmetingen uit voorgaande jaren, maar ook door te kijken naar de aanwezigheid van potentiële bronnen van vervuiling. Voor locaties waar bepaalde problemen zich voor kunnen doen, geeft het rapport concrete maatregelen om deze problemen te voorkómen. De uitvoering van de maatregelen ligt in handen van provincie Fryslân, de gemeenten, Wetterskip Fryslân, staatsbosbeheer óf particuliere beheerders.

Voldoen aan kwaliteitseisen

Het opstellen van zwemwaterprofielen gebeurt dit jaar voor het eerst. Dit volgt uit de Europese Zwemwaterrichtlijn uit 2006, die stelt dat er naast de reguliere metingen tijdens het zwemseizoen ook aandacht moet zijn voor het voorkómen van problemen. Het doel is dat door de opvolging van de maatregelen in de profielen, alle zwemwateren uiterlijk in 2015 aan de gestelde kwaliteitseisen voldoen. Een belangrijke stap in die richting is gezet nu de eerste profielen van Heeg, De Leien, Pottenstrand, De Heide, Dagrecreatieterrein Burgumer Mar, Eastermar, It Wiid en Smeliester Sân gereed zijn.