Universiteit van Amsterdam

Gepubliceerd op 24 november 2009

Vidi-subsidie voor negen jonge, innovatieve wetenschappers van de UvA

Gepubliceerd op 24 november 2009

Negen jonge, innovatieve wetenschappers van de UvA ontvangen van de Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek (NWO) een Vidi-subsidie. Iedere onderzoeker krijgt een subsidie van in totaal maximaal 800.000 euro. Hiermee kan de onderzoeker vijf jaar lang een eigen onderzoekslijn ontwikkelen en een eigen onderzoeksgroep opbouwen. In totaal kent NWO in deze ronde 89 subsidies toe.

De toekenningen

Dr. Tom Beckers (Psychologie): De uiteenlopende gedaantes van angst Angst is een erg nuttige emotie, maar ontspoort makkelijk in een verlammende stoornis. In dit onderzoek gaat Beckers na hoe normale angst omslaat in psychopathologie, waarom ons handelen daarbij niet altijd gelijkloopt met ons denken en voelen, en of behandeling van angst bij sommige mensen een averechts effect zou kunnen hebben.

Dr. Mike Cohen (Psychologie): Hoe hersengebieden met elkaar 'praten' om te leren van fouten
Iedereen maakt fouten. Meestal leren we van onze fouten, maar soms niet. Sommige mensen leren snel, anderen handelen impulsief en herhalen hun fouten. Cohen bestudeert hoe verschillende hersengebieden 'met elkaar praten' door het synchroniseren van hun elektrische signalen om zo te leren van fouten. Ook onderzoekt hij of deze signalen minder gesynchroniseerd zijn in impulsievere personen.

Dr. Marieke de Goede (Europese Studies): Europese veiligheidscultuur Er wordt vaak beweerd dat Europa's rol in de wereld wordt beïnvloed door een onmiskenbaar Europees perspectief op veiligheidskwesties. Het effect van zo'n veiligheidscultuur blijft echter onduidelijk. In dit onderzoeksproject onderzoekt De Goede de historische ontwikkeling en hedendaagse betekenis van de Europese veiligheidscultuur.

Dr. Gerben van Kleef (Sociale Psychologie): Emotie = invloed Mensen maken regelmatig gebruik van hun emoties om anderen te beïnvloeden. Maar werkt dit ook echt? Van Kleef gaat na welke emoties wanneer effectief zijn en hoe het uiten van deze emoties helpt om invloed uit te oefenen.

Dr. Jochen Peter (Communicatiewetenschap): Seks in de media en jongeren
In de afgelopen jaren is er veel discussie geweest over de seksualisering van jongeren door de media. Wetenschappelijk is er nog steeds weinig over bekend. Peter bekijkt of de media de meningen en het seksuele gedrag van jongeren beïnvloeden.

Dr. Marten Postma (Computational Science): Computermodellen van embryogenese
Embryogenese is het proces dat de ontwikkeling en vorming van embryo's beschrijft. Dit proces is een complex samenspel tussen genetische regulatie en opeenvolgende vormveranderingen. Postma gaat embryogenese bestuderen met behulp van computermodellen die gebaseerd zijn op gedetailleerde experimentele data.

Dr. Joanita Vroom (Archeologie): Het dagelijks leven in scherven In het oostelijke Middellandse Zeegebied bieden nieuwe vondsten een verrassend inzicht in het leven gedurende de Byzantijnse en Osmaanse tijd. Voor het eerst vertellen opgravingen het fascinerende verhaal over consumptiegedrag en verhoudingen tussen Oost en West na het Romeinse Rijk.

Dr. Anna Watts (Sterrenkunde): Sterbevingen op neutronsterren Neutronsterren hebben de sterkste magnetische velden in het heelal, groot genoeg om sterbevingen te ontketenen. Watts gebruikt seismische waarnemingen en theoretische berekeningen om de aard van ultradichte materie en de vreemde fysica van extreem magnetisme te onderzoeken.

Dr. Noam Zelcer (Medische biochemie): IDOLaat van cholesterol Ons lichaam heeft cholesterol nodig, maar te veel is niet gezond. Onze cellen hebben mechanismen om ervoor te zorgen dat cholesterolniveaus binnen de juiste bandbreedte blijven. Zelcer gaat IDOL bestuderen, een eiwit dat essentieel blijkt voor dit proces.

Over de Vidi-subsidie

De Vidi-subsidie is gericht op de excellente onderzoeker die na het promoveren al een aantal jaren succesvol onderzoek heeft verricht. De gehonoreerde wetenschappers behoren tot de beste tien à twintig procent van hun vakgebied. De Vidi-subsidie is een van de drie subsidievormen van de Vernieuwingsimpuls. De andere twee subsidies zijn de Veni-subsidie (voor pas gepromoveerden) en de Vici-subsidie (voor zeer ervaren onderzoekers).

Zie onderstaande verwijzing voor meer informatie en een volledig overzicht van de toekenningen.

Verwijzingen

Meer informatie
Bron: UvA Persvoorlichting