NEN


Normontwerp gepubliceerd voor bepaling brandwerendheid

dinsdag 24 november 2009, 11:49

In november 2009 is normontwerp NEN 6069 voor de experimentele bepaling van de brandwerendheid van bouwproducten gepubliceerd. De vorige versie van NEN 6069 kon geen duidelijkheid geven over de beoordeling van glazen elementen. Dit is nu opgelost. Alleen voor gevels is nog geen compromis bereikt. De normcommissie probeert zo snel mogelijk een aanpassing te publiceren, zodat ook gevels eenduidig beoordeeld kunnen worden op het gebied van brandwerendheid.

NEN 6069 geeft aan hoe elk bouwdeel beoordeeld moet worden en welk brandwerendheidscriterium van toepassing is. Voor sommige bouwdelen is het voldoende als ze alleen vlamdicht zijn. Andere bouwdelen moeten niet te veel stralen of niet te warm worden om branduitbreiding te beperken of het vluchten van mensen mogelijk te maken.

Tot 2001 was het gebruikelijk het brandwerendheidscriterium afhankelijk te maken van het bouwdeel: deuren en ramen werden alleen beoordeeld op straling en dichte wanden op temperatuur. Maar omdat er steeds meer glazen wanden worden toegepast, ontstond onduidelijkheid of deze nu als wand of als raam moeten worden beoordeeld. De normcommissie heeft dit opgelost in het nieuwe normontwerp door geen onderscheid meer te maken tussen ramen en wanden, alleen tussen soorten scheidingsconstructies. In grote lijnen betekent dit dat bij een scheiding tussen brandcompartimenten de wand niet te warm mag worden. Bij een scheiding tussen subbrandcompartimenten mag de wand niet te veel stralen. Hierbij is vooral rekening gehouden met het beperken van de uitbreiding van de brand. NEN 6089 geeft aanvullende eisen als dat nodig is om veilig te kunnen vluchten.

Commentaar
Tot 1 maart 2010 kunt u commentaar op dit normontwerp indienen via www.normontwerpen.nen.nl. Op deze website is het voor iedereen mogelijk de ontwerpnorm in te zien en elektronisch commentaar in te dienen. Dit normontwerp is onderdeel van het pilotproject 'Open normalisatie' van NEN. Doel van het project is de betrokkenheid van marktpartijen zoals MKB, consumenten, kennisinstituten e.d. bij het normontwikkelingsproces te vergroten. Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Gert Jan Majoor, telefoon (015) 2 690 269 of e-mail gertjan.majoor@nen.nl.

Informatie
Voor inhoudelijke informatie over deze norm of over het normalisatieproces: ir. Gisela van Blokland, telefoon (015) 2 690 411 of e-mail bouw@nen.nl.
zie ook de volgende gerelateerde onderwerpen:
NEN 6069:2009 Ontw. nl (Norm)