Rechtbank Alkmaar


Vijf mannen veroordeeld wegens ramkraken

Alkmaar, 24 november 2009 â Vijf Roemeense mannen zijn vandaag door de rechtbank in Alkmaar veroordeeld voor het medeplegen van ramkraken en het doen van pogingen daartoe bij winkels in deze regio en daarbuiten plus de heling van ram- en vluchtautoâs.

De rechtbank legde deze mannen met een leeftijd tussen 20 tot 33 jaar, straffen op die uiteenlopen van 27 maanden tot vier jaar gevangenis, waarvan zes tot negen maanden voorwaardelijk. De voorwaardelijke straf werd opgelegd omdat de mannen, die niet in Nederland wonen, nauwelijks of geen strafblad hebben. Bovendien wil de rechtbank op deze manier een waarschuwing geven voor het geval deze groep buitenlanders opnieuw in Nederland een strafbaar feit begaat.

Het Openbaar Ministerie eiste drie tot zes jaar gevangenisstraf omdat het zou gaan om tientallen ramkraken gepleegd door deze groep vanaf 1 januari 2008. De rechtbank kan echter niet oordelen over zaken die niet door de officier ten laste zijn gelegd en is bij de bepaling van de strafmaat uitgegaan van maximaal zeven ramkraken of pogingen daartoe gepleegd vanaf 1 november 2008. Vandaar dat de straffen aanzienlijk afwijken van de eis van de officier.

LJ Nummers

BK4207
BK4210
Zie het origineel

Bron: Rechtbank Alkmaar
Datum actualiteit: 24 november 2009 Naar boven