Nederlandse mededingingsautoriteit (NMa)

NMa: Raad van Bestuur op Kynologisch Gebied schrapt hondenras-regel

24-11-2009

Meerdere verenigingen voor rashonden kunnen vanaf begin november lid worden van de Raad van Beheer op Kynologisch Gebied in Nederland (RvB). Op aandringen van de Nederlandse Mededingingsautoriteit (NMa) heeft de RvB haar zogenaamde een vereniging per hondenras-regel afgeschaft na een klacht hierover van de Federatie van Rasverenigingen Nederland (FvRN).

De RvB richt zich op de behartiging van de belangen van (de fokkers van) hondenrassen. Verenigingen die lid zijn van de RvB worden erkend en mogen een logo voeren met de tekst Raad van Beheer Erkende rasvereniging. De bestreden regel hield in dat slechts één vereniging per ras lid kon worden van de RvB. Dit betekende dat de RvB een lidmaatschapsaanvraag van een vereniging weigerde als één van haar leden een hondenras reeds vertegenwoordigde. De (oneigenlijk) geweigerde verenigingen konden dus niet de erkenning krijgen die hoort bij het lidmaatschap. De NMa heeft daarom aangedrongen op afschaffing van deze regel. De NMa eist dat dergelijke regels, ook wel erkenningsregelingen genoemd, objectief, niet-discriminerend en vooraf duidelijk en transparant zijn.

Erkenningsregelingen zijn bedoeld om het kwaliteitsniveau in een branche op een hoger peil te brengen. Consumenten profiteren hiervan in twee opzichten: enerzijds wordt de vakbekwaamheid hiermee gewaarborgd, anderzijds worden geen onredelijke drempels opgeworpen voor nieuwe toetreders.
Besluit in zaak 6502