Nieuw-Vlaamse Alliantie


Maingain in werkgroep-BHV is rampzalig (24/11/09)

Voor N-VA-voorzitter Bart De Wever is het onbegrijpelijk dat CD&V en Open Vld zouden aanvaarden dat FDF-voorzitter Olivier Maingain deel zou uitmaken van de werkgroep-BHV. Dat betekent dat zij zouden aanvaarden om te onderhandelen over een uitbreiding van Brussel, een eis die Maingain gisteren nog zeer duidelijk herhaalde. Nog volgens Maingain was het bijna-akkoord van Guy Verhofstadt in 2005 slechts het startpunt van verdere onderhandelingen, terwijl dit voor bijna alle Vlaamse partijen meer dan één brug te ver was. En met die man gaan CD&V en Open Vld nu onderhandelen? Dat belooft een ramp te worden voor Vlaanderen. N-VA-parlementsleden Ben Weyts en Mark Demesmaeker roepen beide Vlaamse partijen op om te stoppen met dit hele BHV-circus en het wetsvoorstel gewoon met een democratische meerderheid in het parlement goed te keuren.

Bart De Wever: De CD&V heeft in 2005, samen met de N-VA, nog moord en brand geschreeuwd over het bijna-akkoord dat Verhofstadt in 2005 bereikt had met de Franstaligen. En nu zouden zij gaan onderhandelen met de man die zegt dat dat bijna-akkoord nog maar een begin is en dat er nog veel meer toegevingen aan de Franstaligen gedaan moeten worden? De man die zich zonder schaamte Vlaams grondgebied wil toeëigenen om zo Brussel te kunnen uitbreiden, is dat de gesprekspartner van CD&V en Open Vld?"

N-VA-parlementsleden Ben Weyts en Mark Demesmaeker: Wij hopen dat de voorzitters van CD&V en Open Vld zo verstandig zijn om dit niet te aanvaarden. Zo niet, dan roepen wij alvast onze Vlaams-Brabantse collegas in het parlement en de Vlaams-Brabantse afdelingen van CD&V en Open Vld op om hun partijen snel tot inkeer te brengen.

Intussen stapelen de vernederingen van Yves Leterme zich op. De aanstelling vanwege het Hof van oud-premier Martens was al een duidelijke blijk van wantrouwen, maar nu doet zijn eigen partij CD&V er nog een schepje bovenop. Eerst wil ze Leterme uit de werkgroep-BHV houden en vervolgens, als blijkt dat de liberalen dat niet pikken, plaatst ze met Dehaene een politieke schoonmoeder naast zijn stoel. De Franstaligen kranten maken Yves Leterme nu al belachelijk en hij is nog niet eens begonnen als premier.

Bart De Wever: Yves Leterme zou beter de eer aan zichzelf houden. Hij verdient al die vernederingen niet. Hij is de man die CD&V opnieuw aan de macht geholpen heeft, hij is de man die het mogelijk gemaakt heeft dat Van Rompuy nu Europees president geworden is. Ik kan alleen maar hopen dat hij zijn Vlaamse programma niet verloochent, enkel en alleen om opnieuw premier te kunnen worden en zich dag na dag te laten vernederen door de Franstaligen.

Auteur:
Bart De Wever, Algemeen voorzitter N-VA
Ben Weyts en Mark Demesmaeker, volksvertegenwoordigers N-VA

Meer informatie:
Contactpersoon: Jeroen Overmeer, woordvoerder
Telefoon: 02/219 49 30
Fax: 02/217 35 10
E-post: jeroen.overmeer@n-va.be
Url: www.n-va.be