Gemeente Breda

Gemeente zet twaalf extra toezichthouders in voor veiligheid

Vanaf november tot en met maart zet de gemeente Breda twaalf extra toezichthouders in voor veiligheid in de Bredase wijken.

Dit is een van de maatregelen waarmee de gemeente aansluit bij het najaarsoffensief âTegenhoudenâ van de politie. Het doel daarvan is de veiligheid in de stad in de donkere wintermaanden nog verder te verbeteren.

Â

De twaalf gemeentelijk toezichthouders gaan aan de slag in wijken waar extra controle nodig is. Op basis van een analyse van politiegegevens van de afgelopen vijf jaar, wordt bepaald op welke plekken de toezichthouders aan de slag gaan. Ter plaatse controleren zij op zaken die in strijd zijn met de APV (Algemeen plaatselijke Verordening), onder andere: zwerfvuil, graffiti, rondzwervende winkelwagens, hondenpoep, enzovoorts.

Â

Naast de extra inzet van de toezichthouders wil de gemeente bijdragen aan extra oren en ogen op straat voor een veiliger leefomgeving. Om dat te bereiken zijn alle medewerkers van de gemeente via hun mobiele telefoon onlangs aangesloten op SMS-Alert. Hetzelfde geldt voor de medewerkers van Surplus Welzijn en de woningcorporaties. Net als veel inwoners krijgen zij voortaan een berichtje van de politie in geval van een inbraak, vermissing of ander incident. Met het verzoek om door te geven of en waar ze iets gezien hebben.

Â

Verder wil de gemeente in samenwerking met het retailplatform bekijken of het aantal buurt-en winkelcentra met een Keurmerk Veilig Ondernemen uitgebreid kan worden. Op dit moment hebben de Bredase binnenstad en de winkelcentra De Berg, De Donk, Heksenwiel en Bisschopshoeve zoân keurmerk. Het voornemen is om in 2010 te bekijken welke maatregelen er nodig zijn om alle winkelcentra en winkelstrips veilig te maken voor bezoekers en ondernemers.

Â

Inmiddels hebben 125 ondernemers zich aangesloten bij het systeem om een collectief winkelverbod op te kunnen leggen. In samenwerking met het retailplatform worden de mogelijkheden onderzocht om ook andere belangstellende ondernemers hierbij aan te laten sluiten.

Â

Breda, 24 november 2009