Politie Gelderland-Midden

Veilig thuiskomen met de Fietsverlichtingsactie `Gelderland
Publicatiedatum: 24-11-2009 14:48:08

ARNHEM - De politie heeft dinsdagochtend 24 november op twee plaatsen in Arnhem (op de Huissensestraat onderaan de John Frost brug en op de Gelderse Rooslaan ter hoogte van de Eldenseweg) een fietsverlichtingscontrole gehouden in het kader van de actie `Gelderland verlicht'. Hierbij zijn in een half uur tijd dertig bekeuringen aan fietsers uitgeschreven die hun verlichting niet op orde hadden. Om ervoor te zorgen dat deze fietsers toch veilig op hun plaats van bestemming aan konden komen, kregen ze van de politie een gratis setje (losse) fietslampjes mee.

Ongevallen
Het gebruik van fietsverlichting vergroot de zichtbaarheid en daarmee direct de verkeersveiligheid en het voorkomt ergernissen bij andere weggebruikers. Steeds meer fietsers rijden verlicht. Recente metingen tonen aan dat ongeveer 66% van de fietsers goede verlichting voert. Nog maar vijf jaar geleden was dit minder dan de helft. Vooral onder jongeren (
Actie 'Gelderland verlicht'
Om het gebruik van fietsverlichting verder te stimuleren en het aantal slachtoffers tegen te gaan, controleert de politie in Gelderland de komende tijd regelmatig op fietsverlichting. Dit kan zijn in de vroege ochtend langs schoolroutes, tijdens avonduren zowel in als buiten stadskernen of controles gericht op uitgaans- en sportgelegenheden. Om het belang van goede fietsverlichting extra kracht bij te zetten, is samen met het ROVG (Regionaal Orgaan Verkeersveiligheid Gelderland) een speciale controleactie opgezet.
Bij deze controles bekeurt de politie fietsers die hun verlichting niet op orde hebben, maar zorgt er ook direct voor dat fietsers hun weg `verlicht' kunnen vervolgen en veilig op de plaats van bestemming aan kunnen komen. Alle bekeurde fietsers krijgen namelijk een gratis setje (losse) fietslampjes mee.

Losse lampjes
Vanaf 1 november 2008 mogen ook losse fietslampjes gebruikt worden. Het gebruik hiervan is wel aan bepaalde voorwaarden verbonden. Zie