Gemeente Utrechtse Heuvelrug


Oefening opvang en verzorging

rampoefening 18 november 2009
Gestrande treinreizigers opgevangen in sporthal in Doorn. Het kan zo maar gebeuren. Er raast een storm over Nederland. Bomen vallen om er wordt een weeralarm afgegeven. Twee treinen kunnen niet verder op station Driebergen-Zeist en de reizigers moeten worden opgevangen. Voor zo'n vijftig mensen moet voor de avond opvang en voor de nacht onderdak geregeld worden.

Vorige week woensdag werd dit scenario op realistische wijze geoefend. Een melding bij de gemeente kwam binnen en daarna werd snel opgetreden. Er kwamen bussen om de gestrande reizigers naar sporthal Steinheim in Doorn te vervoeren. Er werd eten, drinken en een maaltijd verzorgd en het Rode Kruis werd ingeschakeld.

Communicatie
Ook de communicatie tussen het Actiecentrum Opvang en Verzorging, dat in het gemeentekantoor in Driebergen-Rijsenburg allerlei zaken regelde en de opvanglocatie in Doorn werd geoefend. Andere punten die aan de orde kwamen waren de registratie van de gestrande reizigers. En werd geneeskundige hulp ingeschakeld en de pastoraal medewerker? Hoe werden kinderen en jongeren opgevangen, was er voor hen recreatie en spelmogelijkheden geregeld?

De oefening Opvang en verzorging wordt op korte termijn grondig geëvalueerd. Niet alleen de goede dingen worden benoemd; de mindere punten komen ook zeker aan de orde. Want deze oefening leert dat regelmatig een calamiteit in scene gezet moet worden om de theorie (wat te doen bij een calamiteit) op een goede manier in de praktijk uit te kunnen oefenen.

Winnende figuranten
Vele figuranten deden mee om de oefening tot een succes te maken. Onder hen werden twee weekendjes-weg verloot. De gelukkigen waren Stefan Hoogervorst en mevrouw van Beek, beiden uit Driebergen-Rijsenburg.