Openbaar Ministerie

Werkstraf en behandeling voor verduistering kliko's

24 november 2009 - Arrondissementsparket Utrecht

De 34-jarige man die ervan verdacht werd in de maand augustus van dit jaar 23 kliko's te hebben verduisterd, is vandaag door de Utrechtse rechtbank veroordeeld tot een werkstraf van 80 uur, een voorwaardelijke gevangenisstraf en een behandeling bij De Waag. Van de voorwaardelijke straf die hem nog boven het hoofd hing vanwege een eerdere veroordeling, is de proeftijd verlengd.

Op de eerdere zitting op 2 september eiste de officier van justitie een celstraf van zes weken. De zaak kwam aan het rollen toen werkgever, Stadswerken te Utrecht, opmerkte dat de voorraad kliko's wel erg snel slonk. Kort daarna verschenen op Marktplaats advertenties waarin kliko's te koop werden aangeboden. Het onderzoek van politie leidde naar de 34-jarige man, die de partij kliko's afleverde bij een collega-vuilnisman die de kliko's te koop aanbood. De officier geloofde het verhaal van de verdachte niet dat het normaal zou zijn dat er op één adres meer dan twintig kliko's worden afgeleverd maar verdacht de mannen van een handeltje.

Op de zitting vandaag nam de zaak een nieuwe wending. De verdachte bekende nu de kliko's te hebben verduisterd en gaf aan dit te hebben gedaan uit gebrek aan overzicht over zijn financiële situatie. Om dit te onderbouwen lag er een adviesrapportage van een forensisch bureau waarin behandeling wordt aanbevolen met als doel inzicht te krijgen in het eigen handelen. De man gaf aan hiertoe graag bereid te zijn.

De officier van justitie herzag hierop de eis van zes weken onvoorwaardelijk en eiste nu zes weken waarvan 30 dagen voorwaardelijk, een taakstraf van 80 uur, reclasseringstoezicht inhoudende behandeling bij De Waag en verlenging van de proeftijd van de voorwaardelijke straf. De rechter vonniste conform de eis van de officier. De man hoeft nu niet meer de gevangenis in omdat de twaalf dagen onvoorwaardelijk al in voorarrest zijn uitgezeten.

De medeverdachte heeft gisteren, op een zogenoemde TOM (Taakstraf Openbaar Ministerie)-zitting voor hetzelfde feit een werkstraf gekregen van 40 uur.