FloraHolland


FloraHolland Eelde wint innovatieaward

Eelde, 24 november 2009 (persbericht) - Tijdens het congres `Dynamiek in Agrologistiek' in Rotterdam op 23 november heeft Fresh Console van FloraHolland Eelde de juryprijs voor de beste innovatie ontvangen. Fresh Console is een planningstool waarmee de transportefficiency bij de bundeling van versproducten wordt verhoogd.

In de Van Nelle Fabriek in Rotterdam vond het slotcongres plaats van het Jaar van de Agrologistiek. Een groot aantal projecten van het Platform Agrologistiek presenteerde zich met hun innovaties. FloraHolland Eelde heeft al sinds 2004 een aantal innovaties in het kader van agrologistiek op haar naam staan. Het bekendste voorbeeld is een regiemodel waarin door simulatie van sierteelttransport tussen productiegebieden in Noord-Nederland en afzetgebieden in West-Nederland wordt aangetoond dat ruim 15% transportkostenbesparing mogelijk is.

Gebundeld verstransport

Het bekroonde Fresh Console is een (web)applicatie waarmee via een eenvoudig verkeerslichtmodel (rood, oranje, groen) aangegeven wordt of er bij gebundelde lading kans is op schade bij versproducten. Het model is gebaseerd op bestaand wetenschappelijk onderzoek van de WUR, en houdt onder meer rekening met kouschade, geuroverdracht, ethyleenproductie en -schade, alsmede de hygiënecode (HACCP). FloraHolland Eelde heeft dit model samen met Agrologistiek BV ontwikkeld om met name op lange ritten (bijvoorbeeld naar München, Milaan of Madrid) een hogere transportefficiency te realiseren door meer bundelingmogelijkheden te ontsluiten.
Ook kan het systeem bestaande vooroordelen ontkrachten (kunnen snijbloemen nu wel of niet gecombineerd worden met groente/fruit?) en kan het gebruikt worden om afnemers te ontzorgen. Zij hoeven zich geen zorgen te maken over schade als gevolg van nieuwe bundelingmogelijkheden, en kunnen een hogere transportefficiency bereiken bij vervoer van Deense containers. Minister Gerda Verburg van LNV riep tijdens het congres op al het mogelijke te doen om de innovatieve kracht van de sierteeltsector verder uit te nutten. Fresh Console is daar een voorbeeld van. Fresh Console kan door de koel- en verstransportsector gebruikt worden als extra planningsmodel op weg naar een hogere transport-efficiency, lagere kosten en een beter milieu.