ABVAKABO FNV

Congres over onderwijs

Vorige week was ik te gast op het congres van onze collega onderwijsbond de Aob.
Twee dagen stond het onderwijs en de rol van de werknemer daarin centraal. Er werd gesproken over allerlei onderwijsontwikkelingen.

Op de eerste dag was er een paneldiscussie met Tweede Kamerleden. Er waren vier partijen vertegenwoordigd, CDA, Partij van de Arbeid, Groen Links en D'66.

Toponderwijs Nu was het onderwerp van het debat. Veel vragen kwamen aan de orde zoals wat is nu eigenlijk toponderwijs, wat heb je daarvoor nodig en welke rol speelt de docent hierin? Alles passeerde de revue. De schaalgrootte, de rol van de professional versus de invloed van Zoetermeer/Den Haag, de medezeggenschap, het aantal onbevoegde leerkrachten en de grote financiële reserves in het onderwijs. Zo kwamen er nogal wat onderwerpen aan de orde.

Wat mij opviel was een heel sterke betrokkenheid van de aanwezigen. Het deed mij heel sterk denken aan discussies binnen onze eigen bond. De rol van de professional werd uitgebreid aan de orde gesteld. Men vond dat er te veel van bovenaf werd geregeld en te weinig ruimte was voor de professional.
Maar als het ging om moeilijke kwesties rond de medezeggenschap, merkten dezelfde aanwezigen op dat er meer regels moesten komen waar zij zich aan vast konden houden en dat Den Haag met een oplossing moest komen.

Dat leidde er toe dat met name CDA en PvdA de bal terugspeelden. Waar is nou die sterke vakbond? Waar is uw eigen kracht? Aob voorzitter Dresscher formuleerde een diplomatiek antwoord wat recht aan beide aspecten deed. Maar vice-voorzitter Rolvink sloot af in niet mis te verstane woorden: "Politiek, het is goed dat je ons oproept tot zelfbewustzijn, maar dan ook geen krokodillentranen plengen als we een keer acties voeren die de leerlingen raakt."

Het was voor mij zeer de moeite waard om dit debat te volgen. Ik was verrassend aangenaam getroffen door de deskundigheid en helderheid van Jan Jacob van Dijk van het CDA.
Helaas verviel vooral Tofik Dibi van Groen Links regelmatig in partijpolitieke spelletjes. Het CDA Tweede Kamerlid, maar ook andere policiti als Depla en Van de Ham, bleven strak in hun rol. Het is belangrijk om te debatteren en uitleg te geven aan de standpunten van je partij. Als je duidelijk kunt maken waar je staat en wat je van de sector zelf verwacht, hoef je het niet met elkaar eens te zijn. Een goed debat voldoet dan voor mij en partijpolitiek doet er op zo'n moment niet toe.
24-11-2009