Politie Hollands Midden

Gouda - Politie pakt 'patser' op

Auto Gouda Gouda, 24-11-2009 o De politie Hollands Midden heeft dinsdag 24 november een luxe auto van een 26-jarige man uit Gouda in beslag genomen. De man is op verdenking van het witwassen van crimineel vermogen aangehouden. Hij is voor het onderzoek ingesloten en in verzekeringgesteld. De inbeslagneming en de aanhouding zijn een gevolg van een bredere aanpak van politie en justitie om vermogen dat niet anders dan afkomstig kan zijn van een strafbaar feit af te nemen. Deze aanpak moet criminaliteit ontmoedigen. Het behalen van financieel voordeel is vaak de belangrijkste drijfveer daarvoor.

Uit eerder onderzoek van de recherche in Gouda en de financieel rechercheurs van de korpsrecherche is gebleken dat de man de auto niet met eigen middelen had kunnen kopen. De recherche heeft in overeenstemming met justitie besloten een nader onderzoek in te stellen. Dit nadere onderzoek heeft ertoe geleid dat de auto in beslag is genomen en de verdachte is aangehouden. Het vermoeden bestaat dat met de auto crimineel vermogen is witgewassen.

Aanpak patsers Het is de politie ernst met de aanpak van deze patsers. Vaak zijn het jongeren die in een dure auto willen rijden en daarvoor op het criminele pad gaan. Dit moet worden voorkomen. Als iemand onverklaarbaar vermogen heeft dat gezien zijn leeftijd, achtergrond of leefomstandigheden een twijfelachtige herkomst lijkt te hebben, stelt de politie een onderzoek in en er wordt, als de verdenking voldoende sterk is, niet geaarzeld die goederen in beslag te nemen. Informatie over mogelijke patsers krijgt de politie van agenten maar ook van burgers.

Versterken finec opsporing Politie Hollands Midden is één van de vijf politieregios die zich richt op het versterken van de financieel economische opsporing en het aanpakken van de daarmee verbonden criminaliteit. Door geldstromen te volgen worden witwaspraktijken zichtbaar, tegelijkertijd komen ook andere criminele activiteiten aan het licht. De politie richt zich op de winsten die vanuit deze criminele activiteiten verdiend worden. Door de dure en luxe spullen, zoals autos, boten en huizen te ontnemen wordt het onaantrekkelijk gemaakt om criminele activiteiten te ontplooien of door te zetten. Het behalen van financieel voordeel is immers vaak de belangrijkste drijfveer.

Op grond van het witwas artikel (420bis) van het Wetboek van Strafrecht is het afnemen van crimineel vermogen eenvoudiger geworden, omdat (in tegenstelling tot artikel 416 Wetboek van strafrecht, heling) het verkregen vermogen niet afkomstig hoeft te zijn van een strafbaar feit dat door een ander dan verdachte zelf is gepleegd. Voor witwassen is voldoende dat vast staat dat het crimineel verkregen vermogen betreft.