CDA

Corien Wortmann: Europees financieel toezicht dreigt te verwateren

Het Europees Parlement moet tegenwicht bieden tegen pogingen van lidstaten in de Europese raad van ministers om het Europees toezicht af te zwakken.

Dat heeft CDA-Europarlementariër Corien Wortmann maandagavond gezegd. "De voorstellen voor broodnodige versterking van het financieel toezicht in Europa dreigen te verwateren door koudwatervrees van nogal wat lidstaten en een door de Britten bewerkstelligde escape-clausule. Iedere poging van lidstaten om de voorstellen af te zwakken moet worden tegengehouden," aldus Wortmann tijdens de vergadering van de commissie Economische Zaken.

Corien Wortmann benadrukt dat de Europese toezichthouders voldoende bevoegdheden moeten krijgen om daadwerkelijk op te kunnen treden. Dat is van groot belang gezien de toename van het aantal banken en financiële instellingen dat over de eigen landsgrenzen opereert. De fiscale 'escape clausule' die onlangs door de Britten werd afgedwongen is dan ook een doorn in het oog. Belangrijke beslissingen van de Europese toezichthouder kunnen op deze manier alsnog worden teruggedraaid. Corien Wortmann: "Een te ruime interpretatie van deze clausule zal de Europese toezichthouders degraderen tot papieren tijgers."

De recente voorstellen van de Europese Commissie om een systeem van Europese toezichthouders op te richten volgen in grote lijn eerdere aanbevelingen van het rapport van Jacques de Larosiere op. Deze voorstellen moeten worden gezien als startpunt van de discussie, zeker niet als eindstation, aldus Wortmann. Zo is het vaststellen van een crisissituatie in het huidige voorstel enkel een taak van de Europese Commissie. Wortmann wil hier verder gaan en ziet in tijden van financiële onrust een belangrijke rol voor de Europese toezichthouders weggelegd: "We moeten de toezichthouders voldoende slagkracht geven, zij zitten nu eenmaal dicht op het vuur". Aldus de CDA-Europarlementarier.