Unicef


Levenomstandigheden in Zimbabwe verslechterd

24 november 2009, Harare (Zimbabwe)

In Zimbabwe zijn in de afgelopen vijf jaar de levensomstandigheden van vrouwen en kinderen verslechterd, blijkt uit cijfers van de regering van Zimbabwe en UNICEF over de ontwikkeling van de sociale voorzieningen in dit land. Elke dag overlijden honderd kinderen onder de vijf jaar.

Vooral de allerarmsten en mensen in plattelandsgebieden hebben minder toegang tot sociale voorzieningen. De vandaag gepresenteerde cijfers zijn afkomstig uit 'The Multiple Indicator and Monitoring Survey', een onderzoek dat in mei van dit jaar is uitgevoerd. Het geeft duidelijkheid over de stand van de gezondheidszorg, het onderwijs, de voorzieningen voor water en sanitair en andere basale voorzieningen in Zimbabwe en over de huidige sterfte onder moeders en kinderen.

Sinds 1990, het jaar dat bij het vaststellen van de Millenniumdoelen door de VN als ijkpunt is ingesteld, is de sterfte onder kinderen jonger dan vijf jaar met 20 procent toegenomen. Belangrijke doodsoorzaken zijn hiv en aids, longontsteking, diarree en complicaties tijdens of na de bevalling. Medische zorg rond zwangerschap en bevalling is voor bijna de helft van de zwangere vrouwen te duur, waardoor moeders en kinderen vaak blootstaan aan gevaarlijke complicaties.

Uit de cijfers blijkt ook dat 79 procent van de wees- en andere kwetsbare kinderen geen hulp krijgt. Daarnaast heeft ongeveer tweederde van alle kinderen in Zimbabwe geen geboortebewijs.

Het onderzoek wordt gebruikt om prioriteiten te stellen bij het vaststellen van het ontwikkelingsbeleid in Zimbabwe en om de vorderingen van Zimbabwe te bepalen in het kader van de Millenniumdoelen. "Vrouwen en kinderen horen hierbij bovenaan de agenda te staan," zegt Dr Peter Salama, directeur van UNICEF Zimbabwe.