Gemeente Stadskanaal

Op initiatief van een meerderheid van de ondernemers wordt het centrum van Stadskanaal een Bedrijven Investerings Zone (BIZ). Het betekent dat alle ondernemers een financiële bijdrage leveren om diverse activiteiten te organiseren en voorzieningen te treffen in de BIZ. Stadskanaal is de eerste plaats in de provincie Groningen die een BIZ realiseert.

Het gemeentebestuur stelt de raad voor een verordening op de heffing en invordering van een BIZ-bijdrage vast te stellen. De gemeente zorgt voor de heffing en invordering en draagt de geïnde bedragen in de vorm van een subsidie af aan de Stichting BIZ (vertegenwoordiger van de ondernemers). Uit het businessplan, dat deze Stichting heeft opgesteld, blijkt dat het in 2010 gaat om een budget van 150.000 euro.

Leefbaarheid, veiligheid en ruimtelijke kwaliteit

Met dit subsidiebedrag worden activiteiten bekostigd die gericht zijn op het bevorderen van leefbaarheid, veiligheid en ruimtelijke kwaliteit. Uit een onderzoek van de Centrumwinkeliers Stadskanaal is gebleken dat een ruime meerderheid van de ondernemers voor de invoering van een BIZ is. Vandaar dat het gemeentebestuur het initiatief steunt.

De centrumwinkeliers in Stadskanaal willen de komende jaren meer investeren in een aantrekkelijke en veilige omgeving. Niet alleen de leden van de Handelsvereniging, maar ook andere ondernemers gaan er nu aan meebetalen en van profiteren. Een BIZ is van, voor en door ondernemers; zij bepalen welke activiteiten ze in de BIZ willen ontplooien.

Op voorstel van het stichtingsbestuur van BIZ is gekozen voor een heffing op basis van de WOZ-waarde. Dat heeft ook administratieve voordelen: de BIZ-bijdrage kan op één biljet worden gecombineerd met de OZB-aanslag.

* 24 november 2009