NCRV

Mambapoint

Evelien op reis in Afrika, afl.4; De Masaai stam in Noord-Kenia

Dinsdag 24 november

Aandacht voor vrouwenrechten en besnijdenis

Presentatrice Evelien Bosch van NCRV Mambapoint, het platform voor kleinschalige ontwikkelingsprojecten, reisde afgelopen zomer naar Kenia en Tanzania om daar verschillende projecten te bezoeken. Alle genoemde projecten zijn daar opgericht door Nederlanders.

In deze 4de aflevering is Evelien in Kenia en bezoekt ze een project van de stichting Childâs Life.

We ontmoeten de progressieve Masaai leider Moses, die hier de schending van vrouwenrechten bestrijdt. Op basis van zijn voorbeeldfunctie, probeert hij om met gesprekken zijn stam langzaam bewust te maken van de rechten van de vrouw.

Vrouwen hebben daar namelijk niets te zeggen. Ook al willen meisjes dolgraag naar school, als de vader dat niet ziet zitten, gebeurt dat niet. Daar kwam Evelien ook achter toen zij deze Masaai stam in het noorden van Kenia bezocht. Als je dan toch je wil doorzet, zit er niets anders op dan weg te lopen. Wat een verschil met Nederland en wat een lef moet je hebben om dàt de durven! Evelien had als Nederlands meisje natuurlijk zelf de vrije keuze om een vervolgopleiding te kiezen.

Ook besnijdenis blijkt hier een belangrijk onderwerp. Het blijkt vaak de moeder van het meisje te zijn, die per se wil dat de dochter besneden wordt. Voor Evelien is dit een behoorlijke eyeopener, omdat ze er eigenlijk altijd vanuit ging dat het de vader was die dit oplegde. Bij moeders heerst echter nog steeds het idee dat een vrouw pas een echte vrouw is als ze besneden is. Vrouwen die niet besneden zijn worden vaak verstoten.