UMC Utrecht


Drie onderzoekers ontvangen Vidi-subsidi

De Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek (NWO) heeft aan twee innovatieve wetenschappers van het UMC Utrecht en één onderzoeker van het Hubrecht Institute een Vidi-subsidie toegekend. Elke onderzoeker krijgt een subsidie van in totaal maximaal 800.000 euro. Hiermee kan de onderzoeker vijf jaar lang een eigen onderzoekslijn ontwikkelen en een eigen onderzoeksgroep opbouwen.

Vidi is gericht op de excellente onderzoeker die na het promoveren al een aantal jaren succesvol onderzoek heeft verricht. De Vidi's hebben daarbij laten zien dat zij met vernieuwende ideeën kunnen komen en deze succesvol en zelfstandig tot ontwikkeling kunnen brengen. De wetenschappers behoren tot de beste tien à twintig procent van hun vakgebied.

De drie Vidi-subsidies:

Experimentele behandeling voor hardnekkig stemmen horen Dr. I.E.C. (Iris) Sommer (v) 31-08-1970, UMC Utrecht - Hersenen en psychiatrie
Stemmen horen komt vaak voor bij patiënten met schizofrenie. Gelukkig is 75% goed te behandelen met medicijnen. Bij een kwart van de patiënten lukt dat niet en zij houden hun leven lang last van stemmen. In dit onderzoek proberen we voor deze groep een nieuwe behandelmethode uit.

De cel als eiwitfabriek
Dr. M. (Michiel) Vermeulen (m) 08-10-1977, UMC Utrecht - Biomedische Genetica
In elke cel van het menselijk lichaam worden eiwitten aangemaakt. Deze eiwitten zorgen voor het aansturen van allerlei processen zoals celdeling en afbraak van gifstoffen. In dit onderzoek wordt de moleculaire regulatie van deze eiwitproductie in detail onderzocht.

Het uitzaaiingsproces van borstkanker bespieden Dr. J. (Jacco) van Rheenen (m) 12-01-1978, Utrecht, Hubrecht Institute

Borstkanker is moeilijk te behandelen wanneer de tumor uitgezaaid is. Met nieuwe microscopische technieken gaan de onderzoekers dit uitzaaiingsproces zichtbaar maken op cel niveau. De onderzoekers gaan na welke immuuncellen en andere gezonde cellen het uitzaaiingsproces kunnen beïnvloeden.

Voor meer informatie, bel 088 75 588 50 of mail info@umcutrecht.nl. dinsdag 24 november 2009