Bits of Freedom

Persbericht: "Bits of Freedom: Nederlandse aftapbeleid moet op de schop" Amsterdam, 24 november 2009

Het Nederlandse aftapbeleid is schadelijk voor de privacy, de rechtstaat en de veiligheid, en moet daarom op de schop. Dit stelt digitale burgerrechtenbeweging Bits of Freedom in een gisteren verzonden briefing aan de Tweede Kamer over het aftappen van telecommunicatie in Nederland. Donderdag 26 november vergadert de Tweede Kamer hierover in de Vaste Commissie van Justitie.

In de briefing komt Bits of Freedom tot de conclusie dat Nederland ieder jaar koploper blijft op het gebied van aftappen. Het gemiddeld aantal dagelijks getapte lijnen blijft groeien, waardoor het aantal afgeluisterde mensen steeds verder toeneemt. Het Nederlandse aftapbeleid is bovendien met achteloosheid omgeven: informatie over de effectiviteit blijft achterwege, de zorgvuldigheid laat te wensen over en het Kabinet is in haar informatieverstrekking aan de Tweede Kamer onvoldoende transparant. Hierdoor staat het huidige aftapbeleid op gespannen voet met artikel 8 EVRM. Aan de eisen die het EHRM stelt aan aftappen, waaronder noodzaak, notificatie en transparantie over het aftapbeleid, lijkt niet te worden voldaan. Daarnaast brengt gebrek aan transparantie risico's met zich mee voor de rechtstaat en heeft dit ook negatieve gevolgen voor de veiligheid in ons land.

Bits of Freedom roept de verantwoordelijke Kamerleden dan ook op om de parlementaire controle op het aftapbeleid serieus te nemen, zodat de samenleving meer inzicht krijgt in het hoe en waarom van het controversiële Nederlandse aftapbeleid. "Het aftapbeleid heeft een herbezinning van zowel Kabinet als Parlement nodig", stelt Axel Arnbak van Bits of Freedom. Daarnaast legt Arnbak uit waarom het Nederlandse aftapbeleid een onderwerp is dat iedere burger aangaat: "Ondanks de waarborgen tegen aftappen in de wet, luisteren opsporingsdiensten telefonie- en internetverkeer extreem vaak af. Bovendien blijkt de wetteljke verplichting om mensen daar achteraf van op de hoogte te stellen nauwelijks nageleefd te worden. Je loopt in Nederland dus een groot risico om afgeluisterd te worden, terwijl je dat vrijwel nooit te weten zal krijgen."