NEN


Samenwerking in de zorg moet en kan!

dinsdag 24 november 2009, 14:48

Op 5 november jl. heeft NEN Medische Technologie een discussiemiddag over samenwerking tussen fabrikanten, zorginstellingen en verzekeraars georganiseerd. Alle deelnemende partijen zijn het er over eens dat samenwerking moet en kan!

Aanleiding
Eind 2008 is door de Inspectie voor de Gezondheidszorg het boek "de Staat van de Gezondheidszorg - Risico's van medische technologie onderschat" gepubliceerd. Als reactie hierop is op 29 mei jl. een plan van aanpak gepubliceerd door het Ministerie van VWS. In het plan van aanpak staan aanbevelingen over samenwerking, waar het goed gaat maar ook waar het beter kan.

De discussiemiddag
Tijdens de discussie is gebleken dat er vele initiatieven zijn, maar dat partijen nauwelijks met elkaar hierover communiceren. Ook stond de rol van de Raden van Bestuur ter discussie. Volgens de Kwaliteitswet Zorginstellingen hebben zij verantwoordelijkheden, maar zijn ze zich daar nauwelijks van bewust. Verder is men ingegaan op het feit dat er externe prikkels nodig zijn om samenwerking te stimuleren. Een van deze prikkels is de nieuwe MDD die bijvoorbeeld stelt dat fabrikanten van medische hulpmiddelen rekening moet houden met het niveau van de gebruiker.

Conclusie
Deelnemende partijen waren, aan het eind van de middag, het met elkaar eens dat samenwerken moet en kan. Praten met elkaar kan deuren openen, maar dan moet men daar wel voor open staan. Het zou jammer zijn als samenwerking alleen tot stand komt door externe prikkels. Er is nog een lange weg te gaan, maar partijen hebben er vertrouwen in!