ABVAKABO FNV

Opnieuw stekker uit onderhandelingen cao provincies

Voor de tweede keer in een half jaar zijn de vakbonden en het IPO, de werkgevers van de provincieambtenaren, niet tot een cao-akkoord gekomen. Het overleg is gisteravond beëindigd nadat het IPO een eindbod presenteerde van eenmalig 0,15 procent loonsverhoging bovenop het vorige eindbod. Karel de Buijzer, bestuurder van ABVAKABO FNV: "Ik vraag me af of het IPO deze onderhandelingen wel serieus neemt?"

Afgelopen zomer liepen de onderhandelingen over een nieuwe provincie-cao al stuk. De werkgevers boden toen eenmalig vierhonderd euro loonsverhoging. Volgens ABVAKABO FNV negeerden de werkgevers hiermee de gemaakte afspraken uit het Sociaal Akkoord. De bond eiste een structurele loonsstijging rond het inflatieniveau van 1,5 procent. Ook weigerde het IPO afspraken te maken over werkzekerheid.

In oktober volgde een uitnodiging van het IPO om de onderhandelingen te hervatten. Na een drietal onderhandelingsronden, heeft ABVAKABO FNV gisteravond opnieuw de stekker uit het overleg getrokken door het schamele eindbod van de werkgevers. Het IPO wil alleen een "zakcentje" bovenop het vorige eindbod doen. In totaal bieden de werkgevers eenmalig 1,2 procent loonsverhoging voor de duur van de cao (19 maanden). Op jaarbasis betekent dit eenmalig een loonsverhoging van 0,75 procent, 0,15 procent meer dan het vorige eindbod. Verder zijn de werkgevers bereid om het loopbaanbudget met zeventig euro te verhogen.

Daarnaast willen de werkgevers niet bewegen op werkzekerheid. Het IPO wil alleen een vage werk-naar-werk-begeleiding afspreken als de bond een behoorlijke verslechtering van de bovenwettelijke uitkering accepteert. Garanties dat er geen gedwongen ontslagen zullen vallen, zijn niet gegeven.

De Buijzer: "Als dit alles is, 0,15 procent en zeventig euro, dan had het IPO ons ook wel een mailtje kunnen sturen. Dit noem ik geen onderhandelingen. Onze verwachting was dat er écht openingen voor een akkoord zouden zijn. We hebben de werkgevers tegemoet willen komen en verschillende mogelijkheden voorgesteld waarop wij structurele verbeteringen mogelijk achten, zoals het opleidingsbudget. Maar alles is van de hand gewezen."

ABVAKABO FNV gaat nu opnieuw in overleg met de leden en begint met de voorbereidingen voor mogelijke acties bij de provincies. 24-11-2009