Gemeente Venlo


Persbericht
Datum 24 november 2009 Nr. 205

Adviescommissie kunst in de openbare ruimte

Venlo heeft een nieuwe adviescommissie voor kunst in de openbare ruimte. Deze onafhankelijke commissie adviseert gevraagd en ongevraagd over aankoop en plaatsing van kunstwerken in de (nieuwe) gemeente. Ze gaat ook het Masterplan Beeldende Kunst actualiseren en zorgen dat het optimaal aansluit op de kenmerken en ambities van Venlo.

In de commissie hebben zitting mevrouw Tine van de Weijer, mevrouw Sacha Odenhoven en de heer Ton Tesink. Tine van de Weijer is beeldend kunstenaar; Sacha Odenhoven is conservator van De Tiendschuur en Ton Tesink industrieel ontwerper en directeur van de Gateway-group. Hiermee is een van de laatste actiepunten uit het Cultuur Manifest gerealiseerd. Naast de instelling van de adviescommissie ligt er ook een raadsvoorstel voor de percentageregeling.
"Ik ben blij dat we na geruime tijd ook het onderdeel Kunst in de Openbare Ruimte beleidsmatig op orde hebben," reageert wethouder Peter Freij. "Kunst in de Openbare Ruimte hoort er nu volwaardig bij en wordt steeds beter verankerd in de normale werkprocessen van de gemeente. De wachters op de stadsbrug; de knoop van Tajiri bij het museum; het voorplein van het Goltziusgebouw, het bankenproject in Blerick, ze zijn toch niet meer weg te denken uit het stadsbeeld."
Museum van Bommel van Dam is verantwoordelijk voor de beeldende kunst in de openbare ruimte. Plaatsing en onderhoud gebeuren door de afdeling Openbare Werken. Deze afdeling inventariseert momenteel wat er in Arcen en Velden aan kunst staat en gaat volgend jaar een integraal onderhoudsplan maken.

Percentageregeling
Ook de percentageregeling beeldende kunst wordt volgend jaar geactualiseerd en in lijn gebracht met landelijke richtlijnen. De oude regeling dateert uit 2005 en werd tegelijk van kracht met het Masterplan Beeldende kunst 'Stad zonder grenzen, kunst zonder grenzen'. De percentageregeling wordt voortaan ook van toepassing op projecten en werken van derden, als de gemeente meer dan 50 procent bijdraagt in de kosten. Hetzelfde is het geval als de gemeente gedurende drie jaar meer dan de helft van de exploitatiekosten voor haar rekening neemt. Tot nu toe werd de regeling in de praktijk alleen gehanteerd voor gebouwen en projecten van de gemeente zelf.

De percentageregeling heeft als doel om kunst in de openbare ruimte te stimuleren en financieren. Met kunst gaat de kwaliteit van de omgeving erop vooruit. En het publiek komt makkelijk in contact met het werk van eigentijdse beeldend kunstenaars. Een percentage van de bouwsom van gebouwen of werken wordt apart gezet in een reserve waarmee de kunstwerken worden betaald. Het gaat om anderhalf procent als de totale kosten liggen tussen de 50.000 en 250.000 euro; daarboven is het 1 procent. Onder de 50.000 euro is de regeling niet van toepassing. Ook uitbreidingen van bestaande schoolgebouwen vallen niet
1




Persbericht

onder de regeling. "Met deze regeling, en het budget dat we nu beschikbaar hebben, kan mijn opvolger op dit gebied écht aan de weg gaan timmeren", aldus de wethouder.

­ EINDE PERSBERICHT ­


2