Gemeente Hoogezand-Sappemeer

Economische monitor: frequent overzicht huidige economische ontwikkeling (persbericht 066, 2009)

De gemeente Hoogezand-Sappemeer houdt de ontwikkelingen op economisch gebied in de gaten door middel van een economische monitor. In november is de tweede monitor uitgegeven, waarin de ontwikkelingen tot en met september 2009 zijn weergegeven. Doel van de economische monitor is om de lokale gevolgen van de economische recessie in kaart te brengen, om zo tijdig als gemeente te kunnen reageren. De monitor geeft ontwikkelingen weer op het gebied van werkgelegenheid en werkloosheid, de woningmarkt, consumentengedrag en bevolking. De monitor komt één keer in de twee maanden uit en wordt op maandbasis gemeten.

Stijging werklozen relatief minder sterk

Enkele opvallende zaken in de monitor zijn de volgende. Eind september 2009 stonden 1456 niet-werkende werkzoekenden (NWW) uit de gemeente Hoogezand-Sappemeer ingeschreven bij het UWV-werkbedrijf. Dit is een stijging van bijna 12 procent (153 personen) in vergelijking met september 2008. De stijging is relatief gezien minder sterk dan bij de provincie en in Nederland. Provinciaal ligt dit op 15 procent en landelijk op 19 procent.

Â

Toename aantal woningen

Ondanks de recessie is er een toename te zien in het aantal woningen. Eind september 2009 is er een toename van 83 woningen. De toename is de som van het opgeleverde aantal woningen (177) en het aantal ontrokken woningen (94).

Â

Groei aantal inwoners

In de gemeente Hoogezand-Sappemeer is sprake van groei van de bevolking in tegenstelling tot andere gemeentes in de provincie Groningen waar sprake is van krimp. Eind september is er sprake van een groei van 128 personen ten opzichte van 1 januari 2009. Het totaal aantal inwoners eind september is 34.693.

Â

Gemeente Hoogezand-Sappemeer houdt niet alleen de economische monitor bij maar speelt ook actief een rol in het tegengaan van de negatieve gevolgen van de recessie. Zo is zij betrokken bij het Regionaal Actieplan Jeugdwerkloosheid 2009-2011 en wordt er intensief samengewerkt met het werkgeversteam en het mobiliteitscentrum in Groningen.