Ministerie van Verkeer en Waterstaat

Datum 24 november 2009 -

Onderwerp Ingediende motie door kamerlid Neppérus (27 625, nr. 147),
-

Geachte voorzitter,

Op 5 november is door kamerlid Neppérus een motie ingediend (27 625, nr. 147), waarin wordt gevraagd "de uitzonderingspositie van wateren waaraan elektriciteitscentrales staan in het Nationaal Waterplan uit te breiden met de categorie meren".

De Kaderrichtlijn water vraagt lidstaten om doelen voor 2015 vast te leggen op basis van nagenoeg ongestoorde wateren. Dit gebeurt in Nederland middels het Besluit kwaliteitseisen en monitoring water. Daarnaast biedt de Kaderrichtlijn water uitzonderingsmogelijkheden voor die doelen, opdat er een haalbare en betaalbare inspanning geleverd wordt. Dit is een maatschappelijke afweging en deze vindt plaats in de waterplannen.

In Nederland wordt de doelstelling voor temperatuur in principe overal gehaald bij het bestaande emissiebeleid voor warmtelozingen. Alleen in uitzonderlijke warme en droge jaren kan de doelstelling tijdelijk worden overschreden. In overleg met vertegenwoordigers van de energiesector is er daarom voor gekozen om in geval van normoverschrijding van de watertemperatuur in warme en droge jaren, gebruik te maken van art. 4 lid 6 KRW. Dit artikel staat een tijdelijke achteruitgang van de watertoestand toe in uitzonderlijke omstandigheden, waaronder uitzonderlijke klimatologische omstandigheden.

Dit artikel is van toepassing op alle waterlichamen ­ dus ook meren ­ die door deze omstandigheden het doel niet bereiken. Deze motivering is gehanteerd in de definitieve stroomgebiedbeheerplannen, die onderdeel uitmaken van het Nationaal Waterplan, en in het Beheer- en Ontwikkelingsplan voor de rijkswateren en de regionale waterplannen, voor zover van toepassing. In de stroomgebiedbeheerplannen is de verwijzing naar ,,rivieren en kanalen veralgemeniseerd naar alle wateren.
a
agina 1 van 2 P





De motie van het lid Neppérus (27 625, nr. 147) kan dus gezien worden als Datum ondersteuning van bestaand beleid. -

Hoogachtend, Ons kenmerk VENW/DGW-2009/1420

DE STAATSSECRETARIS VAN VERKEER EN WATERSTAAT,

J.C. Huizinga-Heringa

agina 2 van 2 P