GroenLinks
GroenLinks juicht voordracht Neelie Kroes toe

De oproep van de Europarlementariërs vorige week om meer vrouwen in de Europese Commissie te benoemen lijkt in ieder geval voorzitter Barroso bereikt te hebben: hij zou graag Neelie Kroes aan zijn zijde hebben als vicevoorzitter. Althans, dat is wat de NOS weet te melden. In ieder geval draagt de Nederlandse regering vandaag Neelie Kroes voor als eurocommissaris. GroenLinks juicht de voordracht toe.

GroenLinks-Europarlementariër Judith Sargentini is zeer te spreken over deze voordracht: "Het is een unicum dat een eurocommissaris wordt voorgedragen die geen lid is van één van de regeringspartijen. Wij hebben eerder al gezegd dat goed functionerende commissarissen een tweede termijn zouden moeten krijgen. Kroes heeft in binnen- en buitenland veel draagvlak en wij gunnen haar die tweede termijn van harte."

Een bijkomend voordeel aan de voordracht van Neelie Kroes is dat het aantal vrouwen nu op negen staat en dat is winst ten opzichte van de vorige Europese Commissie waar slechts acht vrouwen in zaten. Wel lijkt het erop dat haar portefeuille zal wijzigen.

"Het zou jammer zijn als Kroes niet op Mededinging, maar op een lichtere portefeuille wordt voorgedragen. Hoezeer wij ook te spreken zijn over de voordracht zou het teleurstellend zijn als Kroes vervolgens - gezien haar goede functioneren - met een minder zware portefeuille in de Commissie zou komen", aldus Sargentini.

GroenLinks-Kamerlid Mariko Peters noemt het goed nieuws dat een sterke vrouw als Neelie Kroes in de Brusselse top blijft. "Kroes verdient een nieuw termijn. Ze heeft veel inspanningen geleverd om van de Europese markt een eerlijk speelveld te maken. Het zou mooi zijn als ze opnieuw een soortgelijke portefeuille zou krijgen. Ook steun ik het van harte dat Barroso haar tot vicevoorzitter wil benoemen."

Barroso maakt volgende week bekend hoe de beoogde portefeuilleverdeling eruit zal zien.