Ministerie van Algemene Zaken

Brief aan Tweede Kamer over kandidatuur Kroes Europese Commissie

Kamerstuk | 24-11-2009

Minister-president Balkenende heeft een brief naar de Tweede Kamer gestuurd waarin het kabinet mevrouw Neelie Kroes voordraagt als de Nederlandse Eurocommissaris in de nieuwe Europese Commissie.

In eerdere debatten met uw Kamer, waaronder het recente spoeddebat over de informele Europese Raad van 17 november jl., heb ik aangegeven u te zullen informeren over de voordracht van de Nederlandse Commissaris. In reactie hierop, alsmede naar aanleiding van het verzoek van kamerlid Peters bij de regelingen van heden, bericht ik u het volgende.

Ik ben verheugd u te kunnen mededelen dat mevrouw Neelie Kroes op 24 november 2009 door het kabinet is voorgedragen als de Nederlandse Commissaris in de nieuwe Europese Commissie. De Nederlandse regering is tot deze keuze gekomen vanwege haar prestatie als Commissaris voor mededinging en de bewezen capaciteiten.

Uiterlijk begin december zal de voorzitter van de Europese Commissie, de heer Barroso, duidelijkheid geven over de precieze portefeuilleverdeling in de nieuwe Europese Commissie. De Raad zal vervolgens de lijst met kandidaat-Commissarissen vaststellen. Uiteraard zal ik u, zodra hierover meer duidelijkheid is, terstond informeren.

DE MINISTER-PRESIDENT, Minister van Algemene Zaken,

mr.dr. J.P. Balkenende