Groen!

Leterme 2: Groen! wil nieuwe werven en vreest chaos

door Meyrem Almaci (federaal parlementslid), Wouter Van Besien (Groen!) op 24 november 2009 in "Algemeen"

Groen! stelt vast dat er, zij het moeizaam, een oplossing is gekomen voor de premierwissel. Morgen zal Leterme het vertrouwen vragen voor zijn tweede regering Leterme II. Daarmee is de optie van het raadplegen van de burgers verlaten. In die context stelt Groen! twee vragen aan de hernieuwde premier Leterme: Kan er eindelijk ambitie komen en Kan er werk gemaakt worden van een oplossing voor BHV en een staatshervorming zonder dat het land in chaos verzandt?

Vraag 1: Kan er eindelijk ambitie komen?

Na twee jaar chaos onder Leterme en een klein jaar rustige vastheid of stilstand onder Van Rompuy wil Groen! nu eindelijk dat er geregeerd wordt en dat een aantal belangrijke dossiers aangepakt worden.

De voorbije 2 jaar waren al 34 verschillende personen minister of staatssecretaris in de federale regering. We hebben 3 verschillende premiers gekregen waaronder 1 premier die nu opnieuw wordt opgevist. Dat toont een absoluut gebrek aan stabiliteit en coherentie. Het werfverslag van de drie `afgesloten werven' oogt mager. Het energiebeleid is aan SUEZ - GDF uitbesteed, het asielbeleid faalt en zorgt ervoor dat mensen op straat slapen in onze steden, de begroting maakt geen keuzes. Groen! roept de regering dan ook op om die werven te heropenen, en te stoppen met zichzelf wijs te maken dat er op die terreinen oplossingen voorliggen.

Groen! stelt bovendien voor drie nieuwe werven te openen:
- Een werf voor een groene new deal voor de economie. De werkloosheid stijgt nog steeds. Het wordt tijd om de investeringen die de regering doet echt te richten naar werkcreatie door de vergroening van de economie.

- Een werf voor eerlijke fiscaliteit. De staat loopt veel inkomsten mis door fiscale fraude en door het amateuristisch innen van belastingen.

- Een werf voor de bestrijding van de armoede. De crisis vergroot de dualisering in België. Dit is een dringend probleem waarvoor de hand eindelijk aan de ploeg mag.

Vraag 2: Kan Leterme de chaos vermijden?

Het zijn de CD&V, gesteund door VLD, PS, MR en CDH die beslist hebben om Leterme terug als premier aan het hoofd van de regering te zetten. Het is toch echt wel de vraag of deze keuze tot een duurzame en stabiele regering leidt.


- Er hangt toch nog steeds een juridisch zwaard van damocles boven het hoofd van Leterme. We weten ondertussen dat een magistraat haar beroepsgeheim heeft geschonden en geheime informatie heeft doorgespeeld aan de toenmalige kabinetschef van Leterme. Wat Leterme met die informatie gedaan heeft, is niet onderzocht door justitie en is dus nog steeds duister.

- Leterme heeft in zijn vorige passages als formateur en premier op verschillende momenten de boel in de soep doen draaien. In een land als België, dat institutioneel en politiek moeilijk in elkaar zit, zijn diplomatieke kwaliteiten toch echt wel een must.
- Ook deze keer is er een `begeleider' aan te pas gekomen om de premierwissel te organiseren, en wordt Jean- Luc Dehaene als schoonmoeder mee het veld in gestuurd. Blijkbaar is ook in de meerderheid en in de CD&V zelf grote ongerustheid over de kunde van Yves Leterme om stabiliteit en politieke oplossingen te brengen. Ons land heeft nood aan een premier die zelf de kastanjes uit het vuur haalt en een beleid zonder politieke steunkrukken.

Contact: Wouter Van Besien -
Deel Deel
Meyrem Almaci

Federaal Volksvertegenwoordiger
Wouter Van Besien

Voorzitter Groen!