Carried by the Wind, Verhalenkeuken en Zoet & Zout winnen Filmfestival

24/11/2009 17:30

MOVISIE

EMBARGO 24 NOVEMBER 2009, 17.30 UUR

Tijdens de feestelijke prijsuitreiking in het Amsterdamse Studio K zijn vandaag de prijswinnaars van het Kunst en Cultuur voor je Wijk Festival bekend gemaakt. In de categorie Binnenland won het project De Verhalenkeuken, in de categorie Buitenland Carried by the Wind. De publieksprijs werd in de wacht gesleept door Zoet & Zout.

Met het Kunst en Cultuur voor je Wijk Festival brengt MOVISIE in beeld op welke manier kunst- en cultuurprojecten een positieve invloed hebben op de leefbaarheid in wijken en buurten. Uit de in totaal 140 beoordeelde filmpjes nomineerde een vakjury twaalf filmpjes op basis van de kwaliteit van het project en de kwaliteit van het filmpje. Een kleine 1.000 stemmen zijn uitgebracht. Projectleider Mellouki Cadat: "Kunstenaars kunnen als geen ander sociale vraagstukken, bewonerswensen en emoties zichtbaar maken. Door samen te werken met wijkbewoners, ondersteund door sociale professionals, woning-corporaties, ondernemers en ambtenaren, neemt de betrokkenheid van bewoners bij de wijk toe." Harry Mertens, medeorganisator en bedenker van het festival, hoopt dat kunst en cultuur nu vaker worden ingezet in buurten en wijken. Hij verwacht ook dat meer projectuitvoerders hun resultaten via een filmpje onder de aandacht gaan brengen om daarmee anderen te inspireren.

Winnaar Binnenland: Verhalenkeuken, het geheugen van de Slachthuisbuurt

In de Slachthuisbuurt in Haarlem Oost vertellen buurtbewoners elkaar verborgen verhalen uit hun buurt. In het YouTube-filmpje is te zien hoe artistiek leider Titia Bouwmeester met haar keuken door de wijk trekt. De verhalen worden verteld tijdens een maaltijd met muziek. "Het project is breed ingestoken. Er is werkelijk sprake van een dwarsdoorsnede van de gemeenschap, waardoor het hier gaat om kunst die gedragen wordt door alle buurtbewoners. Bovendien is de film mooi in evenwicht, waaruit respect voor de buurtbewoners spreekt," vertelt jurylid Sandra Trienekens. De Verhalenkeuken ontvangt met deze overwinning een geldbedrag van 1.000 Euro en een workshop naar keuze, verzorgd door MOVISIE.

Winnaar Buitenland: Carried by the wind

In Amman, Ramallah en Bethlehem maakt componist Merlijn Twaalfhoven muziek met Palestijnse musici en kinderen in vluchtelingenkampen. Samen met de muzikanten klimt hij op het dak van een gebouw naast een muur die de Israëlische en Palestijnse bewoners scheidt. Bewoners aan beide kanten van de muur genieten van de muziek. Voor heel even worden ze herenigd. "Het filmpje maakt emoties los," vertelt jurylid Leyla Cakir. "De kunstenaar gaat op zoek naar de confrontatie en laat ruimte voor vrede. Ik bewonder dat hij artistieke kwaliteiten blijft naleven," vult collega jurylid Soheila Najand aan. Eugène van Erven, tevens jurylid, sluit af: "Met dit gefilmde project wordt een beeld gecreëerd dat mediabeelden doorbreekt op een positieve manier." Carried by the wind is beloond met een geldbedrag van 1.000 Euro.

Winnaar Publieksprijs: Zoet & Zout

Met 26,3% van alle stemmen is Zoet & Zout de winnaar geworden van de publieksprijs. Elkaar leren kennen via eettradities, verhalen vertellen en toneelspelen, dat is het uitgangspunt van het wijkproject. Centraal staan de wekelijkse ontmoetingen en uitwisseling tussen wijkbewoners van verschillende culturen en generaties, met als bindmiddel eten en multidisciplinair theater. Het community art project vond plaats in het kader van het Europese Jaar van de Interculturele Dialoog. Aan de publieksprijs is een geldbedrag van 500 Euro verbonden.

De filmpjes van de prijswinnaars en de filmpjes van de overige genomineerden zijn nog te bekijken op www.kunstencultuurvoorjewijk.nl.





http://www.kunstencultuurvoorjewijk.nl