Nieuw-Vlaamse Alliantie


Na Martens moet nu ook Dehaene Leterme helpen (24/11/09)

N-VA-voorzitter Bart De Wever en fractieleider in de Kamer Jan Jambon stellen vast dat er binnen de meerderheid zo weinig vertrouwen bestaat in Yves Leterme dat na Wilfried Martens nu ook nog eens Jean-Luc Dehaene uitgestuurd wordt om het vuile werk op te knappen waartoe Leterme blijkbaar niet bekwaam geacht wordt.

De regering Van Rompuy heeft zogezegd drie van de vijf werven afgewerkt. Er is een massale collectieve regularisatie gekomen, de begroting heeft men volledig laten ontsporen, zodat we straks wellicht het jaar zullen afsluiten met een tekort van bijna 30 miljard euro, en van Suez heeft men enkel een aalmoes gekregen in ruil voor het langer openhouden van de kerncentrales.

Bart De Wever: Na het bijzonder zwakke parcours van de vorige drie regeringen zou men denken dat de lat toch wel erg laag ligt om als nieuwe premier te kunnen slagen in de opdracht. Maar blijkbaar heeft men het desondanks toch noodzakelijk geacht om het dossier-BHV uit handen van Leterme te houden. Na Martens moet nu ook Dehaene Leterme komen depanneren. Die laatste wordt blijkbaar alleen nog bekwaam geacht om op de winkel te letten. Dit is bijzonder gênant.

Inzake BHV herinnert de N-VA de federale regeringspartijen CD&V en Open Vld nog eens aan de uitdrukkelijke engagementen die ze zijn aangegaan in de aanvullende Vlaamse regeerverklaring van mei 2005. Na het beschamende bijna-akkoord van de regering Verhofstadt over BHV is toen onder de Vlaamse partijen afgesproken dat we nooit nog die weg zouden opgaan.

Jan Jambon: Dat Jean-Luc Dehaene nu de BHV-dans mag leiden, is wel erg cynisch. Uitgerekend hij riep bij de voorbije Vlaamse verkiezingen nog op om vooral niet op de N-VA te stemmen. Ik betwijfel dan ook sterk of hij veel rekening zal houden met de Vlamingen in Brussel-Halle-Vilvoorde.

Auteur:
Bart De Wever, Algemeen voorzitter N-VA
Jan Jambon, N-VA-fractieleider Kamer

Meer informatie:
Contactpersoon: Jeroen Overmeer, woordvoerder
Telefoon: 02/219 49 30
Fax: 02/217 35 10
E-post: jeroen.overmeer@n-va.be
Url: www.n-va.be