Nieuw-Vlaamse Alliantie


Belgisch-Marokkaans akkoord: Quid met belofte De Gucht? (24/11/09)

Vanuit Marokko kondigt minister Michel een hernieuwd samenwerkingsprogramma tussen België en Marokko aan. N-VA-Kamerlid Ben Weyts wijst er op dat minister De Gucht als minister van Buitenlandse Zaken beloofde de zaak van de Marokkaanse voornamen aan te kaarten in het Belgisch-Marokkaans overleg, wat nu niet gebeurd is.

Vele Marokkanen die hier wonen, willen hun kind de Marokkaanse nationaliteit geven. Daarvoor moeten zij hun kind aanmelden bij de Marokkaanse ambassade of consulaat. Maar daar worden ze verplicht om te kiezen uit een beperkte lijst van enkel Arabische voornamen. Vlaamse of Westerse namen en sinds kort ook Berberse namen zijn niet toegelaten.

N-VA-Kamerlid Ben Weyts bracht de zaak aan het rollen in het federaal parlement. Het is toch ongehoord dat Rabat de voornamen dicteert van de kindjes die hier bij ons opgroeien en schoollopen, zegt Weyts. Niet alleen schendt Marokko het recht op vrije naamkeuze, men voert ook doelbewust een beleid dat regelrecht ingaat tegen ons integratiebeleid. Zie je de Vlaamse overheid al gaan dicteren dat kindjes die in het buitenland worden geboren Jan, Piet of Korneel moeten heten? vraagt hij zich af.

Volgens Weyts gebruikt de Marokkaanse overheid chantagemiddelen om nieuwgeborenen te binden aan het herkomstland van hun ouders. Immers, als kinderen niet de Marokkaanse nationaliteit hebben, dan doet de Marokkaanse overheid moeilijk bij het verlenen van een visum voor een familiebezoek of vakantie naar Marokko. En dan mag heel de familie thuisblijven

Het systeem zorgt voor een permanente aangroei van de Marokkaanse kolonie in het buitenland. Volgens Weyts wil Marokko de nazaten van Marokkaanse kinderen aan zich binden met het oog op hun financiële steun. Maar daarnaast wil men hen ook een Marokkaanse-Arabische identiteit opleggen, terwijl bij ons een meerderheid van de Marokkanen Berbers is. Recent publiceerde de Marokkaanse overheid nieuwe namenlijsten met schrapping van alle Berberse namen.

Ondervraagd door Weyts, stelde toenmalig minister van Buitenlandse Zaken Karel De Gucht dat hij de zaak zou opnemen in het Belgisch-Marokkaans overleg. Nu verneem ik echter dat er een omvattend samenwerkingsakkoord wordt gesloten zonder één letter over de naamgevingsperikelen, maar wel met een luik immigratie. Nochtanst staat de verplichte Marokkaanse naamgeving net haaks op migratie en integratie, besluit Weyts.

Auteur:
Ben Weyts
Kamerlid N-VA

Meer informatie:
Contactpersoon: Valerie Van Peel, Adjunct-woordvoerder N-VA Telefoon: 02 219 49 30
Fax: 02 217 35 10
E-post: valerie.vanpeel@n-va.be
Url: www.n-va.be