CDA

EU Telecomwet goedgekeurd in Europees Parlement

Het Europees Parlement heeft vandaag met grote meerderheid nieuwe EU-telecomwetgeving aangenomen. Lambert van Nistelrooij, woordvoerder telecommunicatie, heeft over de definitieve tekst lang onderhandeld met de lidstaten.

"Internetgebruikers die verdacht worden van een strafbaar feit, zoals het illegaal downloaden van muziek, zullen pas na een onafhankelijke toetsing van de wet, en een eventueel hoger beroep, afgesloten kunnen worden van het internet. De lidstaten wilden internetgebruikers veel minder bescherming geven. Gelukkig is dit niet doorgegaan, want dan hadden bijvoorbeeld Nederlandse internetgebruikers een flink stuk van hun al verworven rechten moeten inleveren." aldus Lambert van Nistelrooij.

Van Nistelrooij was vorige week aanwezig bij de VN- top over het internetbeheer (Internet Governance Forum) in Egypte: "In andere delen van de wereld zie je dat regering filteren en bepalen wat en wie er op het internet mag. Daarom is er grote belangstelling over de hele wereld, ook bij burgerrechtenorganisaties, voor onze besluiten. We maken in Europa nu baanbrekende wetgeving die recht doet aan de markt en aan de consument. Dat zal als voorbeeld dienen voor de rest van de wereld."

Met deze stemming is de laatste horde genomen voor het in kracht treden van het gehele Tweede Telecompakket, waarmee er EU-wijd één interne telecommarkt tot stand komt. De nieuwe wetgeving stimuleert investeringen in de volgende generatie vaste en mobiele telecom- en internetnetwerken. Lambert van Nistelrooij: "Telecomconsumenten krijgen zo meer rechten, zoals mobiel nummerbehoud bij het overstappen tussen providers. De nationale toezichthoudende instanties krijgen meer mogelijkheden om voor eerlijke concurrentieverhoudingen tussen te verschillende aanbieders te zorgen. De maatregelen zorgen ervoor dat de EU beter kan concurreren op wereldschaal.