CDA

Rolmodellen inzetten in integratieproces

Rolmodellen zijn belangrijk in het integratieproces en middengroepen zijn van groot belang voor leefbare stadswijken. Daarom vraagt CDA-kamerlid Sterk aandacht voor succesvolle allochtone wijkbewoners die een huis zouden kunnen kopen.

Een beleid waarbij wijkbewoners voorrang krijgen bij het kopen van een eigen woning in diezelfde wijk, zou daarbij kunnen helpen. Door het opstellen van een actieplan hoopt Mirjam Sterk succesvolle wijkbewoners, waaronder allochtonen, voor de zogenaamde Vogelaarwijken te behouden.

Zij zullen een positief effect hebben op de participatie van andere allochtonen. "Als men ziet dat wijkgenoten zich actief maken voor bijvoorbeeld schoolbesturen, kan dat positief werken voor allochtonen die moeite hebben met intgratie", aldus Sterk.

"De aandacht voor allochtonen die in Nederland niet mee doen en aan de kant staan, overschaduwt de positieve ontwikkelingen van het laatste decennium", vindt Sterk. Tussen 1999 en 2009 zijn allochtonen gemiddeld rijker geworden, door een hogere opleiding of door het maken van carrière. De politiek en de samenleving hebben daardoor veel oog voor de onderkant, maar beseft nauwelijks dat de middenklasse van allochtonen breder en omvangrijker wordt. De CDA Tweede Kamerfractie erkent deze ontwikkeling wel en wil diegenen ondersteunen die op eigen kracht en met veel inzet een weg naar boven vinden.

Sterk heeft ook ingezet op betere scholing en verplichte inburgering van allochtone ouders met kinderen. Kinderen die opgevoed worden door ouders met een taalachterstand lopen zo'n grote achterstand op, dat het heel moeilijk wordt om deze binnen het reguliere onderwijs in te halen. Verplicht inburgeren, blijft dus juist voor die doelgroep van groot belang, Sterk: "Kinderen van allochtone ouders moeten op hetzelfde niveau zitten als kinderen van autochtone ouders. Voor vrijwillige inburgeraars, dat zijn mensen die al wel een Nederlands paspoort hebben maar de taal nog niet spreken en geen uitkering hbben, wil ze de gemeentelijke inburgeringscursussen afschaffen. Gemeenten zijn jaarlijks veel tijd en geld kwijt aan deze cursussen. Hier ligt volgens Sterk een taak voor maatschappelijke organisaties.

Lees hier het Actieplan Etnische Stijgers van de CDA-kamerleden Mirjam Sterk en Bas Jan van Bochove