Ingezonden persbericht


PERS UITNODIGING

Ondertekening meerjarige samenwerking Westfriese Omringdijk 2010 - 2012.

Op woensdag 25 november ondertekenen Burgemeesters en wethouders van een groot aantal Westfriese gemeenten, Sascha Baggerman, Gedeputeerde Provincie Noord-Holland, Hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier, Ontwikkelingsbedrijf Noord-Holland Noord en Kunst en Cultuur Noord-Holland de samenwerkingsovereenkomst Westfriese Omringdijk 2010 - 2012. Zij slaan de handden ineen om het gebied op en om de Westfriese Omringdijk als cultuur-toeristische bestemming te promoten en te versterken.

Note: De informatie in de uitnodiging is onder embargo tot dinsdag 24 november 16.00 uur

Betrokken partijen:
De definitieve lijst van deelnemende gemeenten wordt op dinsdag 24 november vastgesteld. Onder voorbehoud zijn de kandidaten: Andijk, Drechterland, Enkhuizen, Harenkarspel, Heerhugowaard, Hoorn, Koggenland, Medemblik, Niedorp, Opmeer, Schagen, Wervershoof en Wieringermeer. Het projectbureau te Haarlem wordt aangestuurd door Ontwikkelingsbedrijf Noord-Holland Noord en Kunst en Cultuur Noord-Holland en zorgt voor de uitvoering van het meerjarig programma. Dit programmabureau werkt de komende jaren nauw samen met andere partijen zoals erfgoedorganisaties, culturele instellingen, recreatieschappen, VVV's en het bedrijfsleven om de dijk als landmark te promoten en de regionale samenwerking te bevorderen.

De Provincie Noord-Holland en het Hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier stimuleren de regionale samenwerking actief. Uitgangspunt van het convenant is dat partijen:
* hun beleid baseren op de kernkwaliteiten van de dijk,
* zij de dijk duurzaam beheren,

* de landschapskwaliteiten in samenhang met de bijzondere natuurlijjk en recreatieve kwaliteiten versterken
* de naamsbekendheid van de dijk vergroten.

Financiering:
De deelnemende gemeenten stellen per inwoner een kwartje ter beschikking voor de financiering van de plannen. De Provincie Noord-Holland matcht deze gelden en Hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier en Ontwikkelingsbedrijf Noord-Holland Noord stellen een meerjarig bedrag beschikbaar voor de ondersteuning van het uitvoeringsprogramma. Voor de uitvoering van de plannen is in 2010 ¤ 300.000 beschikbaar.

Ondertekening 25 november 2009

* Waar: Westfries Museum, Roode Steen 1, Hoorn
* Wanneer : 16.00 tot 18.00 uur

* Programma: Inloop, welkom Ad Geerdink, alg. directeur Westfries MMuseum, Sacha Baggerman introduceert overeenkomst, ondertekening, borrel, persmoment. Aanmelden bij Geertje van Emmerik

Achtergrondinformatie:
De 126 kilometer lange Westfriese Omringdijk is een beeldbepalend monument in Noord-Holland en met zijn 800 jaar een van de oudste dijken van ons land. De dijk is het symbool van de eeuwenlange strijd van de Westfriezen tegen het water. Vanwege deze grote historische en landschappelijke waarde nam een kopgroep van enkele gemeenten en Kunst en Cultuur Noord-Holland het initiatief tot versterken van de regionale samenwerking. Meer informatie over het programma www.westfrieseomringdijk.nl