Raad van State


dinsdag 24 november 2009
Zitting over de vergunning die het dagelijks bestuur van het waterschap Friesland heeft verleend aan Omrin (Afvalsturing Friesland) voor het lozen van afvalwater op de rioolwaterzuiveringsinstallatie (rwzi) van Heerenveen. Het afvalwater is afkomstig van het afvalverwijderingsbedrijf van Omrin op het Ecopark De Wierde in Oudehaske. Het dagelijks bestuur heeft in de vergunning voorgeschreven dat het bedrijf de stof BZV aan het afvalwater moet toevoegen om het nitraat in het water te binden. Hiermee wordt voorkomen dat de rwzi uiteindelijk te veel nitraat moet verwerken. Verder staat in de vergunning wat de verhouding tussen BZV en stikstof in het afvalwater moet zijn. Omrin is het niet eens met deze voorschriften en komt in beroep bij de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State. De zaak is een voortzetting van de zaak die op 7 juli 2009 op zitting is behandeld. (zaaknummer 200807056/1)
Zitting over de bouwvergunning die het college van burgemeester en wethouders van Ouder-Amstel heeft verleend voor het vergroten van kinderpsychiatrisch behandelcentrum De Bascule aan de Rijksstraatweg in Duivendrecht. Een aantal omwonenden is het niet eens dat de bouwvergunning is verleend. Zij vinden dat het gemeentebestuur meer rekening had moeten houden met hun belangen. Zij hebben vooral bezwaar tegen de omvang en de hoogte van het nieuwbouwplan. Daarom komen zij in hoger beroep bij de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State. De rechtbank in Amsterdam heeft in december 2008 een eerder beroep van de omwonenden ongegrond verklaard. (zaaknummer 200900351/1)

10.00 uur

Zitting over de vaststelling door provinciale staten van Zuid-Holland van het ontwerp van de RijnGouweLijn in Leiden. Verder hebben provinciale staten ingestemd met het voornemen van het college van gedeputeerde staten om gebruik te maken van de zogenoemde 'doorzettingsmacht'. Met deze bevoegdheid kan het provinciebestuur aanwijzingen geven aan bijvoorbeeld een gemeente die zij dan moet opvolgen. Provinciale staten heeft het bezwaar van de Stichting Openbaar Vervoer op Maat tegen dit besluit niet-ontvankelijk verklaard. Volgens provinciale staten kan met het besluit de RijnGouweLijn namelijk niet direct worden aangelegd, omdat daarvoor eerst andere besluiten nodig zijn. Daarom is het besluit niet op rechtsgevolg gericht. De stichting is het hier niet mee eens en komt in hoger beroep bij de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State. De rechtbank in Den Haag heeft in april 2009 een eerder beroep van de stichting ongegrond verklaard. (zaaknummer 200903875/1)

11.00 uur

Zitting over de vergunningen die het college van burgemeester en wethouders van Waalre heeft verleend voor de bouw van de brede school 'Ekenrooi' aan de Maximiliaanlaan in Waalre. De nieuwe school zal ruimte bieden aan twee basisscholen, een kinderopvang, een buitenschoolse opvang, een peuterspeelzaal en een bibliotheek. De plek waar de school moet komen is nu nog onbebouwd. Een aantal omwonenden en de Vereniging tot Behoud van Natuur, Speelterrein en Rust in Ekenrooi zijn het niet eens dat de vergunningen zijn verleend en komen in beroep bij de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State. Zij vinden de school vooral te groot. Verder vrezen ze voor verkeersoverlast en verkeersonveilige situaties. Ook zal waardevolle natuur op het onbebouwde terrein verloren gaan, aldus de omwonenden en de vereniging. (zaaknummer 200904099/1)

12.00 uur

Zitting over de milieuvergunning die het college van gedeputeerde staten
Van Zeeland heeft verleend voor een motorcrossterrein aan de Lageweg in Terneuzen. De vergunning is verleend aan de stichting Recreatieve Exploitaties Smitsschore. Met de vergunning kan er op woensdagen, zaterdagen en vijf zondagen per jaar getraind worden. Verder mag de stichting 20 wedstrijden per jaar organiseren. Een aantal inwoners uit Axel verzet zich tegen de vergunning en komt in beroep bij de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State. Zij vinden dat het gemeentebestuur een zogenoemd milieueffectrapport had moeten maken om de gevolgen voor het milieu in kaart te brengen. Verder vrezen zij vooral voor geluidsoverlast, omdat de geluidsvoorschriften in de vergunning niet streng genoeg zouden zijn. Bovendien vinden de inwoners dat de stichting te veel wedstrijden mag organiseren. Ten slotte zouden de openingstijden van het terrein moeten worden beperkt. (zaaknummer 200900451/1)