FNV Bouw

AOW: 5000 actievoerders in Eindhoven

De protestdemonstraties tegen de plannen van het kabinet om de AOW-leeftijd te verhogen hebben veel actievoerders getrokken. De FNV protesteerde zaterdag 21 november op vier plekken in het land: Assen, Deventer, Eindhoven en op de Coolsingel in Rotterdam. Alleen al in Eindhoven stonden ruim 5000 mensen, eerst in het Klokgebouw 141 (oud-philips terrein) en na een mars door de stad, op de Markt in het centrum van de stad. FNV Bouw-voorzitter John Kerstens sprak de menigte toe, en zijn woorden werden met luid gejuich ontvangen.

"Het afgelopen half jaar hebben ALLE dames en heren politici uit Den Haag hun mond vol gehad over de bouwvakker met z´n zware beroep. En nu doet men alsof die bouwvakker blij moet zijn met de regeling die er nu ligt. Hij kan toch nog steeds op 65 AOW krijgen? En trouwens: Hij hoeft niet tot z'n pensioen in dat zware beroep door, want z'n baas gaat 'm straks na 30 jaar lichter werk aanbieden.

HALLO! Dames en heren politici! Onder welke steen heeft U weggekropen gezeten het afgelopen half jaar? Na dertig jaar lichter werk? Na 29 jaar een schop onder z'n kont! Dat is wat die bouwvakker kan krijgen. En die AOW op 65? Daar moet-ie eerst 42 jaar aan één stuk voor werken, dan moet-ie afzien van z'n vroegpensioen en vervolgens moet-ie voor de rest van z'n leven genoegen nemen met een fors lagere AOW!" Aldus Kerstens in zijn speech.

Omroep Brabant maakte een verslag van de bijeenkomst in Eindhoven.

De grootste bijeenkomst was op de Coolsingel in Rotterdam. Daar stonden zeker 15.000 mensen. FNV-voorzitter Agnes Jongerius ageerde in haar toespraak in Rotterdam tegen PvdA-leider Wouter Bos. Hij heeft volgens haar 'zijn rode jas uitgetrokken'. In totaal demonstreerden bijna 30.000 mensen tegen de plannen van het kabinet om de AOW-leeftijd te verhogen naar 67.